Ramsløg. Foto: Colourbox

Ramsløg kan forveksles med giftige planter

Fødevarer Fødevaresikkerhed
Bladene fra ramsløg kan særligt inden blomstring forveksles med høsttidsløs og liljekonval. I udlandet er flere forgiftningstilfælde rapporteret med dødelig udgang i forbindelse med sådanne forvekslinger.

DTU Fødevareinstituttet har vurderet de mulige giftvirkninger ved at spise ramsløg, som de seneste år er blevet populært at indsamle og spise i Danmark. Umiddelbart indeholder ramsløg ingen stoffer, der er giftige for mennesker, men ramsløg kan forveksles med giftige planter. Særligt inden blomstring kan bladene fra ramsløg forveksles med høsttidsløs og liljekonval. I udlandet er flere forgiftningstilfælde rapporteret med dødelig udgang i forbindelse med sådanne forvekslinger.

Ramsløg (Allium ursinum L.) har længe været anvendt i udlandet, men især det nye nordiske køkken har gjort indsamling af planten populær i Danmark. Ramsløg findes vildtvoksende både i Danmark og en række andre europæiske lande. I en del, primært centraleuropæiske lande, er der tradition for at plukke den i naturen og bruge bladene i salat, som krydderurt eller kogt som grøntsag.

”Mange mennesker har den opfattelse, at planter er sunde og ufarlige, blot fordi de stammer fra naturen. Det er ikke altid tilfældet. De planter, som ramsløg kan forveksles med, indeholder stoffer, der kan være potentielt farlige og direkte dødbringende for mennesker”, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs hele pressemeddelelsen på DTU Fødevareinstituttets website