Bygningen er organiseret omkring et centralt fællesrum, hvor man kan se ind i alle etager og funktioner. Foto Niels Nygaard
DTU Skylab har fået egen café med lysinstallation. Foto Niels Nygaard
Hjertet i bygningen, DTU Skylabs Developer Hall. Foto Niels Nygaard
bygningen hjerte, Developer Hall er er synlig fra de fleste vinkler. Foto Niels Nygaard
DTU Skylab foto Niels Nygaard
Facaderne er beklædte med perforerede alu-plader i forskellige farver.  Foto Niels Nygaard
foto Niels Nygaard

DTU´s innovationshub åbner med plads nye partnere

Entreprenørskab Innovation og produktudvikling

DTU´s innovationshub DTU Skylab fordobler arealet og skaber rum til både studerende og forskere og mulighed for at udbygge samarbejdet med virksomheder og internationale partnere.

DTU Skylab åbnede i sidste uge en funklende ny bygning, som mere end fordobler det innovative værksted. Og fra tidlig morgen myldrede de første 90 studerende gennem svingdøren til et kursus i energilagring og konvertering i den nye Arena - en hybrid mellem et auditorium og et eventområde. Byggeriet er muliggjort af en donation på 80 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

”Det er nogle fantastiske rammer, vi har fået. Vi er stolte over det smukke byggeri, som rummer alt, hvad man kan drømme om i et innovationsmiljø. Der er højt til loftet, ambitionerne er skyhøje, og engagementet og aktivitetsniveauet er helt i top. Vi glæder os til at kunne invitere endnu flere studerende, forskere og virksomheder ind i DTU Skylabs miljø,” siger Marianne Thellersen koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU.

Flere forskere

DTU Skylab startede som et innovationshus for studerende, men i det nye, udvidede Skylab er det muligt også at få plads til forskere. Udbygningen giver innovationshubben i alt 5.000 kvadratmeter, og Marianne Thellersen ser frem til dermed at kunne invitere betydeligt flere samarbejdspartnere ind.

”Vi vil gerne have, at flere af forskernes idéer og innovationsprojekter bliver en del af miljøet i DTU Skylab, hvor man mødes på tværs af discipliner, hierarkier og ansættelsessted. Og for at understøtte det samarbejde har vi bygget en ny type multilabs i det udvidede DTU Skylab, hvor man kan arbejde på tværs af discipliner og skabe nye innovationsprocesser,” siger hun.

Åbenhed, mod og ambition

På åbningsdagen summede alle tre etager i det nye byggeri af aktivitet. Arkitekterne har bevidst arbejdet med at tage DTU Skylabs værdier med ind i arkitekturen og videreføre energien fra den ombyggede forskningshal, hvor DTU Skylab har haft lokaler siden åbningen i 2014. Det ses blandt andet i, at den nye bygningsdel er organiseret omkring et centralt fællesrum, hvor man kan se ind i alle etager og funktioner.

Uanset hvor i bygningen man befinder sig, skal man kunne fornemme innovationsmiljøet og den åbenhed, der kendetegner DTU Skylab, hvor det er naturligt at dele med og lære af hinanden. Den store hal i hjertet af bygningen strækker sig op mod en nærmest åben himmel af ovenlys og signalerer højt til loftet, mod og en ambition, der rækker ud mod stjernerne.

DTU´s første bæredygtighedscertificerede byggeri

Den nye Skylab-bygning er den første på DTU, som bæredygtighedscertificeres efter DGNB Guld. Bygningen er blandt andet designet, så den har et minimalt energiforbrug, er fleksibel og let kan ombygges til nye formål. Den har et godt indeklima, har optimale forhold for akustik og dagslys og kræver et minimum af vedligehold. Herudover anvendes der i størst muligt omfang materialer, som er fremstillet med et begrænset energiforbrug, og som kan skilles ad og genanvendes. Certificeringen indgår i DTU´s strategi om, at alt nybyggeri på campus skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB-principperne.