DTU’s stjernekamera har optaget den første film af Månens bane om Jorden.
Rumsonden Juno har optaget en film af Jorden og Månen, da den fløj forbi Jorden på vej mod Jupiter. Filmen er den første nogensinde, der viser, hvordan månen cirkler om jorden.
Filmen er lavet med DTU Spaces stjernekamera, der sidder på rumsondens ene vinge og hjælper den til at navigere efter stjernerne og finde ud af, hvad der er op og ned, hvilket kan være ret svært i rummet.
Kameraerne sidder allerede på mere end 50 af NASA’s fartøjer ude i rummet. Kameraerne sidder meget udsat yderst på vingerne og er derfor foret med et lag af 24 karat guld for at beskytte mod stråling. Et stjernekamera koster nogenlunde det samme som en stor Mercedes.
Junos mission
Juno blev sendt af sted allerede i 2011 og har været en tur ude ved Mars, inden den vendte tilbage mod Jorden. Her udnyttede den Jordens tyngekraft til at få ekstra fart på og blive slynget af sted mod Jupiter. For at opnå den ekstra fart og fortsætte turen, skulle Juno ramme et meget præcist område på 2,2 km2 cirka 500 kilometer over Jordens overflade. Når rumsonden kom helt ude fra Mars af, svarer det til at skulle kaste en dartpil fra Danmark til Kina og ramme plet. Heldigvis lykkedes det at ramme området og sende Juno sikkert mod Jupiter.
Ved planeten skal Juno blandt andet finde ud af, hvad Jupiter præcis består af, give mere viden om, hvordan planeter dannes, og om Jupiter har en fast kerne eller udelukkende består af gas.
Læs mere om Juno på http://missionjuno.swri.edu/earth-flyby