Fire DTU-projekter har fået støtte fra Højteknologifonden, der sammen med universiteterne investerer i lovende forskning og danske forskningstalenter.
Projekterne fokuserer på teknologiske udfordringer og løsninger i samfundet. Projekterne handler bl.a. om hvordan spildevand kan anvendes til at lave ren energi, om at udvikle nye målemetoder til udviklingen af fremtidens mikroprocesser, om 3D print i innovationsprojekter og om effektiv bakterielle krigsførelse i yoghurt.
Herunder kan du læse mere om de fire projekter.
Waste-2-Energy Smart Grid Upgrade
Spildevand, produceret i husholdningerne og hos de danske virksomheder, indeholder en masse energiholdigt organisk stof og vigtige næringsstoffer. Slammet fra spildevand kan omsættes til biogas, og dermed kan de ellers energitunge processer på anlæggene gøres energineutrale. Derudover kan anlæggene potentielt også levere overskuds-energi til fremtidens intelligente energisystemer. På den måde kan rensningsanlæg forvandles fra energisyndere til energidukse.
Læs mere her
Pilotproduktion med 3D print teknologi (3DP3)
Den hastighed nye teknologier og konstruktionsmetoder udvikles med i dag medfører, at den radikale forandring, der skabes med 3D print, kan være fundamentet for næste generation af produktionsplatforme. Som følge heraf favnes procesteknologierne af industrien, og nye produktionsceller opstår med en uhørt produktionsautonomitet, -fleksibilitet og med muligheden for at fremstille former og geometrier som før ikke har kunnet fremstilles industrielt.
Læs mere her
Metrologi til forbedring af en mikroprocessors signalveje
Inden for halvlederindustrien bliver elektroniske komponenter konstant mindre. Dette medfører tyndere og smallere elektriske lederbaner til komponenterne. Når tværsnittet af lederbanerne gøres mindre og længden øges bliver komponenterne langsommere pga. øget elektrisk modstand. I dette projekt skal der udvikles nye hurtige målemetoder, der kan bruges til at bestemme de elektriske egenskaber i tynde og smalle lederbaner. Disse målemetoder vil hjælpe halvlederindustrien til hurtigere at udvikle nye materialer til lederbanerne.
Læs mere her
Microbial warfare: harnessing bacterial physiology for bioprotection in next generation yoghurt ProGhurt
Fordærvelse ved forskellige mikroorganismer som skimmelsvampe i mejeriprodukter er stadig et problem for fødevareindustrien, som må stoppe produktionen, og i nogle tilfælde kassere produkter, inden de når ud til forbrugeren.
I de senere år er det vist, at mælkesyrebakterier naturligt danner stoffer, der kan begrænse denne fordærvelse. Men mekanismen bag den bakterielle krigsførelse mod uønsket gæster i mejeriprodukter er ikke kortlagt. Formålet med dette samarbejdsprojekt er derfor at anvende de nyeste molekylærbiologiske metoder til i detaljer at undersøge de molekylære mekanismer bag mælkesyrebakteriernes observerede biobeskyttende egenskaber.
Læs mere her