Med DTU Aqua i spidsen er et unikt hold af internationale forskere nu i Grønland for at gennemføre en af de mest omfattende klimaundersøgelser i nyere dansk havforskning. Kursen er sat, når DTU’s havforskningsskib Dana på søndag stævner ud fra Nuuk for at undersøge, hvordan klimaforandringer påvirker de sårbare fødekæder i de grønlandske farvande.
Havforskningsskibet Dana på et tidligere grønlandstogt.
Fotograf: Søren Rysgaard
Kolde fødekæder i varmt vand
Klimaforandringerne er særligt tydelige i de arktiske egne, og der forskes intensivt i, hvordan temperaturstigninger, isafsmeltning og ændrede havstrømme påvirker havets organismer. Bl.a. har Grønlands Klimaforskningscenter i Nuuk set dagens lys, og en række DTU Aqua-projekter under dette klimacenter har fået bevilliget 5,6 millioner kroner af Dansk Center for Havforskning (DCH) til at gennemføre en omfattende feltundersøgelse med Danmarks største havforskningsskib Dana ud for Nuuk og i Godthåbsfjorden.
”Denne ekspedition til Grønland er en meget vigtig satsning,” siger en begejstret togtleder, professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua. ”Den store bevilling fra DCH muliggør tre ugers fokuseret forskning i, hvordan arktiske fødekæder fungerer i havet.” Og han fortsætter:
”Vi har sammensat et hold på 22 specialiserede videnskabsfolk fra Danmark, Grønland, Spanien, Tyskland og USA. Med dette hold kan vi undersøge alle dele af samspillet mellem havets fysiske forhold og organismerne - fra de mindste bakterier og op til fiskeyngel og større krebsdyr.”
Grønlandsekspeditionen 2010
Ekspeditionen til Grønland finder sted fra 6.-23.juni 2010 og ledes af professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua. Ekspeditionsdeltagerne er en særlig sammensat gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Grønlands Naturinstitut, Aarhus Universitet samt fra en række europæiske og amerikanske forskningsinstitutioner.
Forskerne vil gennem de tre uger arbejde intenst på at finde alle brikkerne i samspillet mellem vandmasserne og planktonfødekæden fra Fyllas Banke ind gennem Godthåbsfjorden til indlandsisens udmunding i bunden af fjorden. Forskerne vil se på fødekæden med udgangspunkt i de helt små organismer, planktonet. For når klimaet påvirker de grundlæggende dele af fødekæden, får det også konsekvenser for de større dyr, som den grønlandske befolkning er afhængige af.
”I takt med den markante temperaturstigning gennem de seneste 10 år, ændrer vilkårene sig for organismerne i havet - både p.g.a. den forhøjede temperatur i sig selv, men også ved en række følgevirkninger såsom mindre udbredt havis og større afsmeltning af ferskvand. Vi undersøger, hvordan disse ændringer vil påvirke havmiljøet og produktionsforholdene i havet, som er grundlaget for en væsentlig del af Grønlands økonomi,” fortæller Torkel Gissel Nielsen.
Et klima i forandring – projektet fortsætter
Grønlandstogtet og samarbejdet mellem DTU Aqua og Klimaforskningscentret vil i de kommende år blive suppleret med et stort EU-projekt, EUROBASIN. Dette projekt vil fra 2011 sætte yderligere fokus på klimaets betydning for havets fødekæder. Det sker i et samarbejde mellem en lang række af Europas førende forskningsinstitutioner, og forskningen ser på hele den nordlige del af Atlanterhavet, herunder Vestgrønland.
For yderligere oplysninger kontakt:
Togtleder Torkel Gissel Nielsen, DTU Aqua, kan træffes på mobilnr.: +45 25 58 06 57 indtil 6.6.10
Herefter kan Torkel Gissel Nielsen kontaktes via forskningsskibet Danas telefon: 00 88 16 31 45 04 53
Følg med på Grønlandstogtet på www.aqua.dtu.dk/Gronlandstogt.aspx , hvor forskerne i løbet af togtet hver især vil give et indblik i deres forskning og resultater ombord på Dana.
DTU Aqua har en stor andel i Klimaforskningscentret, herunder tre forskningsprojekter: www.aqua.dtu.dk/Nyheder/Temaer/Klimaforskningscenter.aspx
Link til Grønlands Klimaforskningscenter: www.natur.gl/index.php?id=663