100 år med bedre sundhed og velfærd for husdyr

Tirsdag den 9. september 2008 blev DTU Veterinærinstituttet 100 år. I alle årene har instituttet spillet en afgørende rolle i arbejdet med at forbedre sundhed og velfærd for husdyr.

Det skyldes nemlig en målrettet indsats og ikke tilfældigheder, at Danmark har verdensrekord i at udrydde husdyrsygdomme, og at vi er verdensberømte for vores indsats for at mindske udviklingen af resistente og fødevarebårne mikroorganismer ved tiltag, der starter i stalden hos det levende dyr. En indsats der har været med til at sikre den danske dyrevelfærd og folkesundhed, og som har understøttet en samfundsøkonomisk vigtig eksport af danske kød- og mejeriprodukter.

 

Veterinærinstituttet har siden oprettelsen i 1908 har haft som hovedopgave at forske i og bekæmpe husdyrsygdomme. Brucellose, tuberkulose, leukose og virus-diarre hos kvæg er blot nogle af de sygdomme, der er blevet udryddet i Danmark i løbet af de sidste hundrede år. Derudover er nysesyge og smitsom fosterdød hos svin kommet under kontrol ved hjælp af vacciner udviklet på Veterinærinstituttet, og inden for fiskesygdomme er Egtvedsyge bragt under kontrol ved hjælp af analyseværktøjer og epidemiologiske undersøgelser fra instituttet.

I alle tilfældene er det forskernes arbejde med diagnostik, smitteveje, forebyggelse og behandling der har været en væsentlig forudsætning for at udrydde eller kontrollere sygdommene. I stedet for at bruge medicin arbejder man i Danmark på at undgå at dyrene smittes og bringer smitten videre. Danmark er derfor i dag kendt for et relativt lavt forbrug af antibiotika til husdyr. Et forbrug der står i modsætning til mange andre landes praksis.

 

Også i fremtiden vil DTU Veterinærinstituttets arbejde være af stor samfundsnyttig betydning, når det gælder sundhed og velfærd hos dyr. Ændrede driftsforhold, handelsmønstre og klima giver risiko for at nye og hidtil ukendte sygdomme kommer til Danmark. Et eksempel er den insektbårne sygdom Bluetongue, der rammer kvæg og får. For at kunne bekæmpe denne eller andre nye sygdomme skal smittevejene kortlægges, og modeller for sygdomskontrol og -bekæmpelse udvikles.

 

Veterinærinstituttets fremtidige forskningsindsats vil også sætte fokus på nye teknologier og forskningsområder som f.eks. Lab-on-chip-teknologien, der vil gøre det muligt at øge kapaciteten og nedsætte svartiden for en lang række analyser. Ligesom udviklingen af nye specialdesignede vacciner også er et væsentligt forskningsområde.  

 

DTU Veterinærinstituttet fejrer dagen med faglige foredrag og reception for indbudte gæster. På instituttets hjemmeside, www.vet.dtu.dk, kan man i jubilæumsskriftet læse mere om instituttets arbejde i de 100 år, der er gået.