An artist's concept of NASA's Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) spacecraft orbiting the moon and preparing to fire its maneuvering thrusters to maintain a safe orbital altitude. Image credit: NASA Ames / Dana Berry

Dansk teknologi til månen lørdag

Rumteknologi Satelitter Rumteknologi og instrumenter

Lørdag morgen sender NASA robotten LADEE af sted til månen. Den skal undersøge månestøvet, inden mennesker og maskiner atter lander på månen. Ombord er stjernekameraer fra DTU Space. 

DTU Space har leveret stjernekameraerne til NASAs næste månemission, LADEE. Efter planen sendes den af sted mod månen lørdag morgen. LADEEs 5 dage lange opsendelsesvindue åbner  7. september kl. 05.27 dansk tid (11:27 p.m. EDT 6. september).

Robot skal måle på månestøvet

LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) skal kredse om månen i ca. 50 kilometers højde for at indsamle detaljeret information om månens atmosfære, forholdene tæt på overfladen og månestøvet. Månestøvet er især interessant, fordi det bliver elektrisk ladet, når solen skinner på det, hvilket får støvet til at svæve.

”LADEE skal måle på det svævende støv, fordi støvet bliver en stor udfordring for kommende bemandede missioner til månen. Det sætter sig alle vegne i maskiner og lejer og bliver også et problem for de solpaneler, der skal drive en månebase,” fortæller afdelingsleder John Leif Jørgensen fra DTU Space, der står bag stjernekameraerne. 

Flyver i ekstreme temperaturer

Stjernekameraerne fra DTU Space styrer navigationen af LADEE og har været ekstra udfordrende at lave, fordi månen er en stenplanet uden atmosfære til at regulere temperaturen. Det betyder, at solsiden bliver afsindig varm og skyggesiden rigtig kold.

”LADEE skal kredse rundt i temperaturer mellem -270° og 5000°. Det er en stor udfordring for de instrumenter, der styrer den. Derfor er vores stjernekameraer sat uden på robotten som øjne på stilke. De kan godt tåle kulden, men for at håndtere varmen er de beklædt med reflekterende materiale, der holder temperaturen nede,” siger John Leif Jørgensen.

Samarbejde med industri giver billigere rumfart

Som noget nyt er LADEE designet, udviklet, bygget og testet på NASAs Ames Research Center. Selve kroppen er opbygget af moduler; NASA bevæger sig nemlig væk fra at skræddersy designs til missionerog udvikler i stedet designs, der kan bruges til flere formål og produceres på samlebånd.

”Det har stort potentiale at indgå samarbejder med industrien omkring produktion af rumfartøjer. Når elementerne kan bruges til andre formål, bliver det langt billigere at producere dem, og dermed bliver der flere muligheder for at lave rummissioner,” siger John Leif Jørgensen. I forbindelse med LADEE har han og andre fra DTU Space været med til at træne folk fra Ames i at bygge og kvalitetssikre LADEE til dens mission på månen.

”Vi er med til at skubbe på udviklingen, så det bliver nemmere at bruge industrien til denne type projekter. Det giver et videnskabeligt og teknologisk push, der giver langt billigere rumfart fremover, hvor industrien skal levere samlede løsninger til NASA,” understreger han.


For mere information kontakt:

John Leif Jørgensen, Professor og Afdelingsleder for Måling og Instrumentering, DTU Space. Tlf: 45 25 34 48 / e-mail: jlj@space.dtu.dk

NASAs officielle side om LADEE-missionen: http://kortlink.dk/nasa/cuqe

Stjernekameraer fra DTU Space - http://kortlink.dk/dtu/cuqf

Om alt går vel vises opsendelsen live lørdag morgen kl. 5:27 på: http://www.nasa.gov/ladee