De vises byggesten

Hvad sker der, når en kreativ forsker puttes ind i forretningsmodeller og strategi? Fortiden har vist, at der kan opstå succesfulde forretninger af den synergi. Lige nu er en af de mest lovende Abeo A/S, der er bygget op om et nyt konstruktionsprincip for bygninger udviklet på DTU.

„Du skal da lige se en af dem.“

Bevares. Professor Kristian Hertz fra DTU Byg er ikke en klejn mand. Men da han vil fremvise en af de nye betonbyggesten, som kan revolutionere klodens byggeindustri, tager det alligevel fusen på avisens udsendte at se, hvor let han løfter betonklodsen over på bordet trods dens anseelige størrelse. „Det er de her, der udgør grundprincippet for de superlette konstruktioner,“ siger han uden anstrøg af anstrengelse. Det er ikke til at tro, at man ved hjælp af principperne bag disse klodser kan bygge alt fra motorvejsbroer, over undervandstunneller til højhuse, der rager flere hundrede meter op i luften. Men det kan Kristian Hertz – og mere til. Han og tre studerende fra Copenhagen Business School kan være ved at bygge et stykke dansk innovation, der kan få stor samfundsmæssig betydning, og som har et enormt eksportpotentiale.

 

abeo-02_web.jpg

Kristian Hertz (tv) og Mads Løntoft (th) flankerer her de to andre CBS studerende i Abeo A/S, Peter Hertz og Alexander Sonne Wulff, mens de er på besøg hos et betonstøberi for at følge tilblivelsen af de superlette byggekomponenter. (Foto: T. Kaare Smith)

 

Mød Abeo A/S

For dette er ikke en forskningsartikel. Det er fortællingen om skabelsen af en opstartsvirksomhed, der har vundet verdensmesterskabet i cleantech i USA, og som for ganske nylig blev udpeget af Dansk Aktie Analyse til en af de mest lovende spin-off-virksomheder på dansk jord lige nu. Opfindelsen har fået meget stor opmærksomhed, da byggeindustrien globalt set står for 40 procent af klodens energiforbrug og anslås til at stå for 10 % af det globale BNP. Kort sagt en billion-industri med behov for og ønske om at reducere sine miljøpåvirkninger.

Opstartsvirksomheden Abeo A/S blev dannet sidste sommer af tre studerende fra CBS samt Kristian Hertz og med startkapital fra DTU’s SEED Capital. „Abeo er funderet på, at du ikke kan bygge et hus med en tanke alene, men at du kan bygge et hus, hvis du konkretiserer én tanke til et håndgribeligt, godt produkt,“ siger Mads Løntoft, der er en af de tre CBS-studerende og beklæder posten som direktør i Abeo A/S.

For de fire implicerede personer har det betydet en proces, der foreløbig har varet et års tid, siden Mads, Kristian og de øvrige tog kontakt til direktionen på DTU for at begynde at udvikle en forretning på basis af opfindelsen. I dag har de på rekordtid taget form og kan allerede nu fremvise de første prototyper til potentielle købere. Men hvorfor er det lige lykkedes for disse fire?

„Det nemmeste kunne være at tage modsætningen for at besvare det spørgsmål,“ siger Mads og fortsætter: „Kristian er utrolig dygtig som forsker. Hvis man satte ham til at bygge en forretning op alene, ville det ende med at begrænse ham fagligt, fordi hans kreativitet og faglighed ikke er gearet til at opdyrke et marked som sådan. Det er her, vi kommer ind med vores forretningsmæssige kreativitet. Vi ser på opfindelsen med helt andre øjne end Kristian og spørger: ’Hvordan kan dette sælges?’ i stedet for ’Hvordan kan det videreudvikles?’ Du kan sige, at vi udfordrer hinanden positivt med vores forskellige fagligheder for at gøre teknologien stærk nok til at kunne sælge.“

 

Når forskeren kommer til kort

Her er netop kernen i det, der ligger til grund for en mulig succeshistorie fra forskerverdenen.

„Hvis du ser på de store ingeniørselskaber i dag inden for vores branche, så er det typisk to navne, der tegner opstarten. Der skal en tekniker og en købmand til at skabe en forretning. Jeg er kreativ inden for mit felt og har nok brug for, at en anden trækker mig to skridt tilbage og siger: ’Nu tager vi den med ro, Hertz, og udvikler en forretning på det, markedet efterspørger’,“ siger Kristian.

For en udenforstående kunne det næsten lyde, som om der foregår en konstant „holden hinanden nede“ internt i virksomheden. Men sådan forholder det sig langtfra, forklarer Mads:

„Det er alt andet end at begrænse hinandens kreativitet. Det er et spørgsmål om at finde de realistiske rammer for kommerciel udnyttelse. Det har vi konkret gjort ved at tage ud og tale med betonproducenter for at høre, hvordan man lavpraktisk kan fremstille elementerne bedst og billigst. De informationer sammenholder vi så med det, vi hører fra branchen om, hvilke behov vi kan udfylde med vores teknologi. Med de to parametre kan vi så lade Kristian udvikle – ja, eller nedvikle, rettere sagt – på opfindelsen for at ramme det optimale produkt til markedet.“

 

Bag om en floskel

I Abeos og Kristians tilfælde er det altså, hvad der gemmer sig bag den gammelkendte vending „modsætninger mødes“. En fortløbende proces sammen med de tre CBS-studerende, der har udfordret den kreative forsker til at besvare spørgsmålet: Hvordan kan jeg simplificere og konkretisere mine forskningsresultater nok, til at andre ikke bare kan se potentialet, men også vil benytte dem?

„Det kan virke en smule provokerende på mig som forsker. Abeo-siden af mig har dog erkendt, at vi er nødt til at holde det enkelt og funktionelt, hvis vi vil finde en plads på markedet. Siden kan vi udvikle yderligere på konceptet. Den vigtigste lektie, jeg gerne vil give videre til andre her fra Abeo, er: Keep it simple – så kan det faktisk blive til noget!“

Ud fra den parole har Abeo A/S nu flyttet de superlette konstruktioner fra det rent akademisk interessante til en kommerciel mulighed, forklarer Kristian videre:

„Du kan sige, at nu har vi vores bedste bud på de vises byggesten forstået på den måde, at disse byggeklodser er en enkel måde at bruge konstruktionsprincippet på. Med dem bliver det så muligt at finde kunder og brugere af teknologien.“

Det er der noget, der tyder på, der er interesse for at gøre. Abeo taler allerede med flere aktører i markedet, der overvejer at bruge Abeos betonteknologi i forbindelse med fremtidige byggeprojekter. Abeo har desuden holdt møder med forskellige mulige leverandører, samt igennem længere tid haft et godt samarbejde med Grontmij |Carl Bro, så de kan tage teknologien i brug. Oven i hatten har de arkitektoniske aspekter i teknologien betydet, at den internationalt anerkendte arkitekt Bjarke Ingels selskab, BIG, har ansat en ph.d studerende fra DTU til at arbejde med at inkorporere principperne bag de superlette konstruktioner i deres kommende projekter.

 

Idéen bag Abeo A/S er en ny bæredygtig byggeteknologi, der kan revolutionere måden at bygge på i fremtiden.

Det kan du se et indslag om her: