På sporet af bakterien

Producenter af fødevarer kan bruge bedre og mere sofistikerede matematiske værktøjer til at opspore kilderne til skadelige bakterier og virus i fødevarer. Det viser forskning fra et stort EU-projekt, BIOTRACER, som er ledet af DTU Fødevareinstituttet.

Mange mennesker i EU rammes hvert år af maveonde, feber og diarré, eller det der er værre, hvad enten maden tilberedes i køkkenet eller på grillen. Selv om antallet af salmonellatilfælde i EU er faldet de seneste år, er salmonellabakterien stadig en af de mest almindelige årsager til, at vi bliver syge af de fødevarer, vi spiser. I 2009 blev der rapporteret 108.614 tilfælde af salmonellainfektioner i EU, og i Danmark blev der rapporteret 1.598 tilfælde i 2010.

 

Biotracing - på sporet af de skadelige bakterier

Biotracing adskiller sig fra de nuværende eftersporingssystemer ved, at forskerne går hele kæden igennem ved et udbrud – som i en retssag forsøger de at rekonstruere hændelsesforløbet og samtidig lære af, hvad tidligere udbrud viser, kan være en sandsynlig smittekilde.

 

Læs hele pressemeddelelsen fra DTU Fødevareinstituttet