Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen
Foto: Thorkild Amdi Christensen

Regentparret til DTU Årsfest 2015

Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen lagde vejen forbi DTU Årsfest 2015 for at deltage i den akademiske fest. Ved festlighederne uddelte DTU flere priser, samt æresdoktorgrader til tre markante, internationale videnskabsmænd.

Fotos: Thorkild Amdi Christensen

Med rød løber, dannebrog, gallakjoler og blomsterflor var der fredag den 8. maj ingen tvivl om, at DTU var klædt på til fest og klar til at modtage særligt indbudte gæster, heriblandt Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen. Regentparret deltog i DTU’s akademiske fest, der startede med fællessang og taler, efterfulgt af uddeling af DTU’s priser til forskere, undervisere, iværksættere og frontløbere, der har udmærket sig gennem deres ekstraordinære indsats.

Rektor tager afstand fra debat om dovne studerende

"Kære DTU-studerende: I gør det godt!"
Rektor Anders Bjarklev i sin årsfesttale

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Første taler var rektor Anders Overgaard Bjarklev. I sin tale tog rektor på det kraftigste afstand til den offentlige debat om universitetsstuderendes dårlige indsats:

”Debatten tegner et billede af studerende, som vi slet ikke kender på DTU. Og ingen må være i tvivl: Jeg tager på det kraftigste afstand fra debattens talen ned til de studerende i Danmark og især de studerende på DTU.
Kære DTU-studerende: I gør det godt!”

Læs hele rektor Anders Overgaard Bjarklevs tale.

 

Opsang fra de studerende

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Rektor blev efterfulgt af DTU-studerende Caroline Tromer Dragsdahl, der stod på talerstolen i sin egenskab som formand for de studerendes organisation Polyteknisk Forening (PF). Formanden benyttede talen til at rette kritik mod især fremdriftsreformen, som hun kaldte for skadelig og ødelæggende for de studerendes muligheder for at dyrke innovation, forsøge sig med svære kurser eller projektsamarbejde med virksomhederne:

”Et projektsamarbejde med en virksomhed, går for eksempel ikke altid i den retning man forventer fra start eller følger gængs semester struktur. Det er dét, der gør samarbejde med virksomheder så spændende og givende, men det kræver også stor fleksibilitet. Det er en fleksibilitet, som fremdriftsreformen ikke tillader,” lød fra Caroline Tromer Dragsdahl.

Læs hele talen fra Caroline Tromer Dragsdahl, formand for de studerendes organisation Polyteknisk Forening (PF).

 

Tre markante forskere udnævnt til æresdoktorer

Foto: Thorkild Amdi Christensen  

Det akademiske højdepunkt var udnævnelsen af tre æresdoktorer. Æresdoktorgraden (doctor technices, honoris causa) er universitetets højeste akademiske hædersbevisning. I år tildelte DTU graden til tre markante, internationale forskningsprofiler, som har en særlig betydning for DTU’s forskningsområder inden for fysik, rumforskning og indeklima:

  1. Dr. John E. Connerney, NASA (th. i billedet)
    I omkring 20 år har DTU samarbejdet med Dr. John E. Connerney, som ved NASA’s Goddard Space Flight Center er leder af afdelingen, der har fokus på planeters magnetfelter. Dr. John E. Connerneys har verdensførende ekspertise i både at designe instrumenter til rummissioner og samtidig benytte disse til at udforske planeter - især deres magnetfelter. Connerney har i de seneste årtier spillet en central rolle i stort set alle NASA’s større missioner til planeter i vores solsystem, herunder Juno-missionen, hvor DTU har leveret stjernekameraer til rumsonden Juno, der er på vej til Jupiter.

  2. Professor William W. Nazaroff, University of California, Berkeley (nr. 2 fra højre i billedet)
    Professorens forskningsområde spænder bredt fra indeklima til globale klimaproblemer. Med en fysisk-kemisk baggrund anses professor Nazaroff som en af de ypperste inden for indeklimaforskningen, hvor han bl.a. har udviklet avancerede matematiske modeller for transport af forureninger fra udemiljøet til indeklimaet, samt for hidtil oversete kemiske reaktioner i indeklimaet. Senest har han udvidet sit forskningsfelt og er nu stærkt engageret i temaerne bæredygtighed, klimaændringer og energieffektivitet. Professoren har i snart to årtier haft et tæt samarbejde med DTU’s indeklimaforskere ved DTU Byg, og har gennem årene været på besøg talrige gange. I 2001 og 2007 opholdt han sig længere tid ved DTU som gæsteprofessor.

  3. Professor Anders Nilsson, Stockholm Universitet (nr. 2 fra venstre i billedet)
    Professor Anders Nilsson har udmærket sig gennem sin udforskning af materialer ved hjælp af avanceret røntgenteknologi. Han har medvirket til at udvikle helt nye, avancerede metoder til udforskningen og har anvendt det til bl.a. at afdække dynamiske processer i vand, iagttage brændselsceller, mens de er i funktion, samt udforskning af katalysatorer. Professor Anders Nilsson har gennem mange år samarbejdet med DTU Fysiks forskere – både forskningsprojekter og senest også delt et fælles engagement i de nye røntgen- og synkrotronfaciliteter i henholdsvis Hamburg og Lund.    

 

Årets studenter-start-up

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Som noget nyt har DTU i år valgt at hædre universitetets innovative studerende gennem prisen ’Årets studenter start-up’. Denne pris blev tildelt Dropbucket repræsenteret ved de to co-founders Heiða Gunnarsdóttir Nolsøe (th. i billedet) og Marie Stampe Berggreen (i midten). Dropbucket er en engangsskraldespand, lavet af genbrugspap og har allerede vist sin nytte til flere festivaler. Dropbucket har netop modtaget den internationale designpris Red Dot Award.
Læs mere om denne pris.

Se mere om Dropbucket i videoen nedenfor.
[video:1]

 

Guldmedalje, international pris og prisen for myndighedsrådgivning

Foto: Thorkild Amdi Christensen  

G.A. Hagemanns guldmedalje

Professor Thomas Kiørboe fra DTU Aqua (th. i billedet), modtog guldmedaljen for sin forskning i marine organismer. I motiveringen fremhævede rektor, hvordan professoren anvender matematiske modeller og analyser, fysiske principper og antropologiske paralleller – og blander dem frit og får de mest forbløffende resultater. Thomas Kiørboe har en sjælden evne til at benytte sine observationer til at se større biologiske sammenhænge.

DTU’s internationale pris

Studieleder Michael Kai Petersen fra DTU Compute (i midten i billedet) modtager prisen for sin indsats for DTU’s samarbejde med DTU's allianceuniversitet Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) i Sydkorea. Han har været instrumentel i udviklingen af en samarbejdsuddannelse, som eksperimenterer med nye forme for læringsplatforme på tværs af kloden. Inden for rammerne af en eksisterende, meget populær uddannelse kombineres nye typer online undervisning med et semesters udvekslingsophold i Sydkorea; og endnu flere af DTU's studerende har fulgt KAISTs kurser online. Så reelt og virtuelt har en stor gruppe studerende oplevet en hel anden kultur og de krav, der stilles på et af Asiens højest rangerede universiteter.

DTU’s pris for forskningsbaseret rådgivning

Prisen gik til cheffiskerirådgiver Eskild Kirkegaard fra DTU Aqua (tv. i billedet), fordi han i særlig grad evner at formidle rådgivningen og gå i dialog med alle grene af DTU’s aftagere og samarbejdspartnere. Eskild Kirkegaard har stor indsigt i interesseorganisationernes synspunkter, erhvervenes vilkår og i myndighedernes opgaver og ansvar. En viden, der er nødvendig for at kunne omsætte DTU’s forskning til en neutral og nyttig forskningsbaseret rådgivning.

Se videoen nedenfor om Eskild Kirkegaards arbejde.
[video:2]

 

Årets undervisere

Foto: Thorkild Amdi Christensen

DTU's studerende kårer hvert år de to bedste undervisere. Det er de studerende selv, der stemmer og afgør, hvem vinderne er.

Om adjunkt Jakob Munkholt Christensen fra DTU Kemiteknik (tv. i billedet) siger de studerende bl.a., at Jakob har en fantastisk måde at formidle stoffet på, han er ekstrem pædagogisk og går op i, at de studerende kan følge med.
Se mere i videoen nedenfor:

[video:3]  

Om lektor Henrik Lehrmann Christiansen fra DTU Fotonik (th. i billedet) fremhæver de studerende, at han altid er engageret og godt forberedt til sin undervisning. Han er altid i godt humør - og så hjælper en smule kage også på at få stoffet ned.
Se mere i videoen nedenfor:

[video:4]

 

DTU’s sikkerhedspris

Foto: Thorkild Amdi Christensen

Driftschef John Madsen fra DTU Kemi (tv. i billedet) modtager sikkerhedsprisen, da han med sine mere end 40 år på DTU med stort engagement og målrettethed har arbejdet for et godt arbejdsmiljø. Med fokus på forebyggelse, samarbejde og en god portion sund fornuft, har John Madsen formået at undgå alvorlige arbejdsulykker inden for et potentielt risikofyldt arbejdsområde. Den samme tiIgang har han anvendt i forbindelse med de mange renoverings- og byggeprojekter på instituttet gennem de sidste tre år.

 

Foredrag afsluttede den akademiske fest

Foto: Thorkild Amdi Christensen

Traditionen tro afsluttede DTU den akademiske fest med et festforedrag. I år blev foredraget holdt af professor Karsten Arnbjerg Nielsen fra DTU Miljø. Han oplyste og underholdte med sin viden under titlen "Vandets vej gennem byen - til hverdag og fest".

 

Middag, fest og dans

Aftenen fortsatte med middag for 3.078 spisende gæster. Derefter blev dørene åbnet og i alt 4.000 ansatte, studerende og særligt indbudte gæster kunne gå på dansegulvet til Hej Matematik, Scarlet Pleasure og Blå Mandag Jazzband. Det var også muligt at forsøge sig med herremøllen i Les Lanciers - hele seks gange, hvis én dans ikke var nok.

Fotos: Thorkild Amdi Christensen

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Foto: Thorkild Amdi Christensen

 Foto: Thorkild Amdi Christensen    

 

Foto: Thorkild Amdi Christensen 

Foto: Thorkild Amdi Christensen  

Foto: Thorkild Amdi Christensen  

Foto: Thorkild Amdi Christensen