Coronapandemien vendte op og ned på arbejdslivet, som vi kendte det. Tiden med hjemmearbejde giver os nu en unik mulighed for at skabe et mere fleksibelt arbejdsliv. Lad os gribe den.
Endelig tilbage igen. Hjemmekontorer, zoommøder og kollegafri frokoster er erstattet med arbejdsfællesskabet, som vi kender det. Det er forløsende, men glæden over at vende tilbage, må ikke betyde, at vi bare vender tilbage til den vante gænge. For meget har ændret sig.
Med os ind i det nye arbejdsliv tager vi nemlig en række positive erfaringer fra tiden med hjemmearbejde: Mange oplevede en bedre work-life-balance, færre forstyrrelser fra kollegaer betød for nogen øget effektivitet, og kørslen til og fra arbejde blev erstattet med en grønnere hverdag. De erfaringer skal vi nu bruge til at tænke kreativt og finde løsninger, der giver et mere klimavenligt, fleksibelt og effektivt arbejdsliv.
Fra fysisk tilstedevær til virtuel tilgængelighed
Hidtil har vi betragtet fysisk fremmøde og faste arbejdstider som de grundsten, arbejdslivet var bygget op omkring. Men 100 procent tilstedevær er ikke opskriften på et lykkeligt og effektivt arbejdsliv for alle. Derfor formulerede DTU’s Hovedsamarbejdsudvalg allerede i september 2020 en delpolitik, der lægger op til, at vi betragter vores arbejdsliv på en ny måde.
"Kunsten er at ramme en sund balance mellem hjemmearbejde og fremmøde, der både tager højde for individets behov, men som også tilgodeser fællesskabet."
Anders Overgaard Bjarklev, rektor, DTU
Grundtanken er, at vi vil udnytte de redskaber, digitaliseringen giver os for at være tilgængelige på arbejdspladsen uden nødvendigvis at være fysisk til stede. Vi må finde løsninger, der sikrer, at vidensdeling og sparring fortsat prioriteres, så engagementet i arbejdet forbliver stort. Samtidig skal vi være opmærksomme på, at en medarbejder, der altid arbejder hjemme, hurtigt går glip af de mere spontane snakke, fællesskabet og den uformelle videndeling, som også er en vigtig del af arbejdslivet.
Kunsten er derfor at ramme en sund balance mellem hjemmearbejde og fremmøde; en balance, der tager højde for den enkeltes og arbejdspladsens behov.
Nytænkning og tolerance er nøgleord
Jeg vil derfor opfordre til, at ledere og medarbejdere i den kommende tid forholder sig åbne og tager en dialog om tilrettelæggelsen af arbejdslivet. Der er frihed til at prøve nye løsninger af, og der er forståelse for, at der vil opstå udfordringer. Det kommer til at kræve en høj grad af nytænkning hos lederne, og det vil kræve åbenhed og tolerance for forskelligheder blandt medarbejderne.
Vi vil i Hovedsamarbejdsudvalget evaluere de erfaringer, som opstår undervejs og dernæst justere og forbedre. Så vil vi tage en runde mere. Og en mere.
Det vigtige her er nemlig ikke at finde en one size fits all-model, der kan implementeres hurtigst muligt. Hvordan man trives bedst, og hvordan man arbejder mest effektivt, er forskelligt fra person til person, og fra opgave til opgave. Det vigtige er, at vi sammen griber muligheden for at finde de løsninger, som skaber de bedste resultater og den største trivsel. Til gavn for os alle og til gavn for samfundet.