DTU-forsker redder polarekspedition

To belgiske eventyrere blev for nylig reddet ud af en faretruende situation på havisen ud for Vest Grønland ved hjælp af satellitfotos fra en forsker fra Danmarks Rumcenter ved DTU

Efter godt 2.000 kilometers anstrengende vandring over den arktiske havis stod to belgiske eventyrere, Alain Hubert og Dixie Dansercoer, pludselig over for store udfordringer, da de nærmede sig deres mål. 1. marts i år forlod de det sibiriske fastland for at vandre over isen til Grønland via Nordpolen. Men netop som de så småt kunne begynde at glæde sig til at få fast grund under fødderne igen, begyndte havisen foran dem at bryde op.

              

”Ud fra radarbilleder taget af den europæiske satellit Envisat blev jeg opmærksom på, at ekspeditionen var direkte på vej mod et område med meget vanskelige og farlige forhold i form af store områder med tynd is og åbent vand”, fortæller lektor Leif Toudal Pedersen fra Danmarks Rumcenter ved DTU. Leif Toudal er leder af en omfattende satellitbaseret overvågning af havisen i pol-områderne og er tilknyttet polarekspeditionen som rådgiver.

 

”Satellitbillederne viste, at et meget stort område af havisen foran ekspeditionen var i opbrud. Derfor meddelte jeg International Polar Foundation, der står bag ekspeditionen, at de burde overveje at lægge ruten om. Vi holdt derefter øje med isens bevægelser og identificerede et stabilt område, hvor risikoen for at isen skulle bryde op var minimal”, forklarer Leif Toudal.

              

På baggrund af oplysningerne fra DTU-forskeren lagde de to belgiere deres rute om. De er nu forbi det farlige område og mangler at tilbagelægge mindre end 50 kilometer, inden de når den grønlandske kyst. De regner med at være fremme i løbet af denne uge.

 

 

leif toudal pedersenweb.jpg

 

Leif Toudal Pedersen er leder af det mangeårige PolarView projekt, der på vegne af European Space Agency har til opgave at overvåge isen i Arktis og omkring Antarktis ved hjælp af satellitbilleder. Udover dristige polarfarere leverer PolarView nyttige informationer om isforholdene til en lang række brugere på begge halvkugler, bl.a. skibe, olieboreplatforme, forsikringsselskaber, rederier og andre forskningsinstitutioner. Foto: Bo Jarner