Dansk erhvervsliv taber milliarder på varme

Nye metoder til opvarmning og afkøling af bygninger kan spare erhvervslivet for millioner.

Dansk erhvervsliv går hvert år glip af mange milliarder kroner på grund af dårligt indeklima og unødigt varmetab.

Et samarbejde mellem professor Bjarne W. Olesens indeklima-gruppe på MEK DTU og ingeniørfirmaet Birch og Krogboe skal sætte en stopper for en ekstraregning på op til 30 %, der ofte ryger oven i driftsomkostningerne i virksomhedernes varmeregnskab.

Forskernes bud på en besparende teknologi handler ganske enkelt om at man støber plasticrør ind i gulve og lofter, så selve bygningen bruges til at varme eller køle med. Om sommeren er det meningen at der skal være koldt vand i rørene, for så vil rummet blive væsentlig mere køligt. Og som om vinteren kan systemet så bruges til at opvarme bygningen ved at sende varmt vand i rørene. Systemet er som et af de første steder i verdenen taget i brug i Operaen i København.

Ud over at give de store besvarelser, så tyder meget også på, at teknikken giver et bedre indeklima og dermed en bedre produktivitet i virksomheden.

”I en gennemsnitlig virksomhed koster drift af bygninger et beløb, der svarer til ca. en procent af personaleudgifterne. Så en relativ lille investering vil i høj grad kunne betale sig, hvis det giver et bedre indeklima og højere produktivitet” siger Lars Christoffersen fra ingeniørfirmaet Birch og Krogboe.

”Ved at få sat tal på hvor meget et bedre indeklima betyder for bundlinjen, håber vi at få virksomhederne til at tænke mere på indeklima, allerede ingen de går i gang med at bygge” siger Lars Christoffersen til DTUs profilmagasin Dynamo.