USA’s ambassadør i Danmark var på pletten, da DTU Space fejrede Junos ankomst til Jupiter.
Efter en fem år lang rejse på 2,8 mia. km gik NASA-rumsonden Juno kl. 5:55 tirsdag morgen i kredsløb om solsystemets største planet, Jupiter. Nyheden blev fejret hos DTU Space i Lyngby med deltagelse af USA’s ambassadør i Danmark, Rufus Gifford.
DTU Space har leveret udstyr til missionen i form af fire stjernekameraer, som både bruges til at navigere meget præcist med og til at tage billeder af Jupiter. Derfor var 11 forskere fra DTU Space inviteret til Californien af NASA for at deltage i begivenheden.
Blandt dem var professor John Leif Jørgensen, der via Skype havde en timelang samtale med deltagerne i arrangementet på DTU Space om morgenens begivenheder.
Han berettede om den højst specielle fornemmelse, det var at modtage en melding om, at alt var gået godt, længe efter at begivenhederne rent faktisk havde fundet sted. Radiosignalet fra Juno var 48 minutter undervejs, så da beskeden om, at sonden var gået i kredsløb, ankom, var det hele i virkeligheden overstået for længst.
Den direkte afstand fra Jorden til Jupiter er trekvart milliard kilometer, men Juno har tilbagelagt en næsten fire gange så lang distance, bl.a. fordi den har været på en slyngtur rundt om Jorden for at få fart nok til den lange rejse.
Og netop evnen til at fjernstyre apparater over disse enorme afstande nævnte John Leif Jørgensen som et godt eksempel på rumteknologi, der også kan bruges nede på jorden til styring af f.eks. robotter og droner.
"Et godt eksempel på et vellykket samarbejde mellem DTU og NASA og mellem Danmark og USA"
Rufus Gifford, USA's ambassadør i Danmark
Ambassadør Rufus Gifford sagde i en kort tale blandt andet, at han personligt var meget optaget af højteknologiske missioner som den til Jupiter, og at han så dem som et middel til at skabe engagement hos unge mennesker. Han ønskede DTU tillykke med de foreløbige resultater af missionen, som han betegnede som ”et godt eksempel på et vellykket samarbejde mellem DTU og NASA og mellem Danmark og USA”.
Kameraerne fra DTU Space er udover navigationen også blevet brugt til at tage billeder af Jupiter og nogle af de områder i rummet, som er passeret på den lange rejse derud. DTU Space har desuden valideret og kalibreret det magnetometer ombord, der skal undersøge planetens magnetfelt, og som er udviklet af NASA’s Goddard forskningscenter.
Missionen anslås at koste i omegnen af 13 mia. kr. DTU Space har fået ansvar for cirka en tiendedel af missionen.