GRØN DYST præsentation

Bliv klar til GRØN DYST

Er du studerende, og har du ikke allerede har meldt dig til GRØN DYST, eller er du vejleder, og har du ikke snakket med dine studerende om muligheden, så er det nu du skal til at kridte skoene. Tilmeldingsfristen til dette års GRØN DYST er i april, men det er allerede nu, at den gode idé skal begynde at udvikle sig.

Bioteknologisk innovation bliver efter alt at dømme en vigtig del af løsningen på de miljø- og klimaproblemer, som det globale samfund står over for – i dag og om 50 år. Derfor bør biotek projekter også være en naturlig del af miljø-, bæredygtighed- og klimainitiativer og selvfølgelig også en naturlig del af GRØN DYST!

Så hvis man har en nyskabende biotek-idé, så har man efter al sandsynlighed også et yderst konkurrencedygtigt projekt til GRØN DYST 2012. Det havde Mads Bonde i 2010. Sammen med Biotech Academy var han i gang med et projekt, der på én gang kunne gøre unge interesserede i biotek, understøtte indlæring af området på højeste niveau og samtidig spare CO2 her og nu, og det viste sig at være en cocktail med solidt vinderpotentiale, selv når landets dygtigste studerende samles for at konkurrere.

"Ideen var allerede så færdig, at der stort set ikke var brug for konceptudvikling."
Mads Tvillinggaard Bonde

Projektet skulle give elever fra folkeskolen og gymnasiet mulighed for at udføre avancerede forsøg, være herre over liv og død, kurere sygdomme og manipulere med gener. At det hele skulle foregå i et virtuelt computerunivers, der i detaljerigdom og kvalitet matchede de nyeste computerspil, gjorde det hele mindre foruroligende, men ikke mindre imponerende.

Derfor var det også med høje forventninger, at Mads Bonde meldte det virtuelle laboratorium til grøn dyst. Hans vejleder Mogens Kilstrup var dog aldrig i tvivl om, at den digitale version af et genteknologisk laboratorium ville gå helt til tops: ”Ideen var allerede så færdig, at der stort set ikke var brug for konceptudvikling.”

Men det var ikke bare et næsten færdigt koncept – det var også en rigtig god idé. Derfor valgte dommerkomiteen ved GRØN DYST at kvittere med en førstepræmie i bachelorkategorien, og det fik stor betydning for Mads Tvillinggaard Bonde:

”Det var et rygklap, der kunne mærkes, og helt klart en del af den motivation, som jeg skulle bruge for at arbejde videre med projektet.”

Projektet er i dag blevet til et færdig undervisningsværktøj, der bruges i hele landet af gymnasie- og folkeskoleklasser, og som har modtaget hæder og støttekroner fra såvel ministre som de største spillere i industrien.