DTU Systembiologi jagter supersvampe

Svampe bruges i dag til at producere en lang række syrer og enzymer, som kan erstatte kemikalier. Efterspørgslen efter disse ”naturlige kemikalier” er steget eksplosivt på verdensplan, og derfor er der behov for at finde supersvampe, som har en høj produktivitet. Lektor Mikael Rørdam Andersen fra Center for Mikrobiel Bioteknologi på DTU Systembiologi er netop kommet et stort skridt tættere på at udvikle supersvampe.

En måde at udvide produktionen på, som samtidig gør produkterne billigere, er at udvikle svampe med højere produktivitet gennem genmanipulering. Dette er en af hovedaktiviteterne på Center for Mikrobiel Bioteknologi, og derfor er Mikael Rørdam Andersen gået på gen-jagt efter hemmeligheden bag højproduktive svampe:

 

”Vi har sammenlignet en type svamp, som meget effektivt producerer syrer, med en anden, der meget effektivt producerer enzymer. At sammenligne organismer, der er særligt gode til noget forskelligt, er ofte overordentlig nyttigt i forhold til at identificere, hvad der gør dem til noget særligt.”

 

Mikael Rørdam Andersen er blandt de første til at bruge tankegangen inden for sit forskningsfelt. Derfor har mange universiteter og forskningsinstitutioner verden over ønsket at deltage i projektet, som er endt med at være et samarbejde mellem 40 forskningsinstitutioner i mere end 20 lande.

 

”På vores forskningscenter er vi allerede i gang med at anvende resultaterne, og de nye studier ser virkelig lovende ud. Udover at flytte vores biologiske forståelse af svampefabrikker, så forventes projektet også at have patenteringspotentiale,” udtaler Mikael Rørdam Andersen.

 

Læs hele nyheden på DTU Systembiologis hjemmeside