Windshare tog sejren i kategorien Mobile & Web. Foto: Jesper Egelund Hansen

DTU går sejrsgang i Venture Cup

Sundhedsteknologi Fysik Bioteknologi

DTU vandt tre ud af fem kategorier i iværksætterkonkurrencen Venture Cup Startup Competition.

Hele tre DTU-hold vandt deres kategori i Venture Cup Startup Competition, da finalen blev afholdt torsdag den 14. juni på Københavns Rådhus. Med sejren fulgte en check på 50.000 kr. 

Windshare har skabt et apparat, der kan måle og dele information om vindhastighed

Windshare har skabt et apparat, der kan måle vindhastighed og dele den imellem interesserede wind- og kitesurfere. Holdet består bl.a. af de to DTU-studerende Stig Knudsen og Andreas Okholm.

Det var Andreas Okholm, der præsenterede holdets idé på scenen, og han fortalte, at de er glade for sejren:

"Vi har brugt meget tid og mange kræfter på at være med i Venture Cup, så det er dejligt, at det betaler sig. Venture Cup har presset os til at udvikle vores idé bedre og hurtigere, og vi har fået rigtig mange kompetente perspektiver på vores projekt. Det har hjulpet os, men også lært os, at det kun er os selv, der ved, hvad der er helt rigtigt at gøre."

Jurymedlem Jacob Bratting Pedersen, partner i Northcap Partners, sagde om Windshare:

"Windshare har lavet et produkt, hvor hardware og software spiller utrolig godt sammen. Samtidig leverede de en glimrende præsentation, hvor man kunne mærke, at det er et passioneret hold, der står bag. Produktet taler til et stort marked, og hvis det kommer ud, har det verdenspotentiale." 

optical acelorometer20120614_lille.jpg

Optical Accelerometer vandt kategorien Product & Technology. Foto: Jesper Egelund Hansen  

Optical Accelerometer kan reducere omkostningerne ved reparation af vindmøller

Optical Accelerometer har udviklet en optisk sensor, der kan reducere omkostningerne ved reparation af vindmøller. Sensoren giver besked, når vindmøllen er ved at gå i stykker. På den måde kan man udføre reparationen, inden ulykken sker. Optical Accelerometer består af en civilingenør, en ph.d. og professorer fra DTU.

Christian Østergaard fra Optical Accelerometer siger om konkurrencen:

"Det har været en meget hård konkurrence, og de hold, vi har deltaget sammen med, har været virkelig dygtige. Jeg håber, vi kan få et samarbejde op med de andre i vores kategori, da jeg tror, at der er potentiale for et stærkt samspil. Vi har lært rigtig meget ved at være med og har især fået utrolig god feedback. Vi er for eksempel meget nye i erhvervslivet og er ikke vant til at tænke i kroner og øre. Det er noget, vi er blevet opmærksomme på, at vi skal til at styrke."

Rasmus Bjerngaard, investment manager i SEED Capital, siger om Optical Accelerometer:

"Optical Accelerometer er de bedste ud af et solidt og kvalificeret felt af gennemarbejdede forretningsidéer. Vi tror, at teknologien har et kæmpe potentiale, som kan bruges inden for mange områder. Samtidig var holdet meget fokuserede, hvilket gjorde, at budskabet blev overbevisende formidlet. Optical Accelerometer er meget tæt på det kommercielle niveau, og det vigtigste for dem nu er at få sådanne kræfter på."

bio syntia20120614_lille.jpg  

Biosyntia blev nummet et i kategorien Cleantech & Environment. Foto: Jesper Egelund Hansen

Biosyntia har skabt en teknologi, der fremmer enzymer og pathways

Biosyntia, der er en kombination af studerende fra DTU, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, har skabt en teknologi, der fremmer enzymer og pathways, hvilket kan være afgørende for at gøre biobrændsel til fremtidens energi-ressource.

Ph.d. Hans Jaspar Genee fra Biosyntia er glad for sejren:

"Vi blev meget positivt overraskede. Vi har arbejdet meget med formidling af vores teknologi, da den er meget kompleks. Det var derfor rigtig dejligt at se, at budskabet nu er kommet frem. Ud over at vi har lært at formidle vores produkt, har konkurrencen også været en katalysator for at få skrevet vores forretningsplan og få samlet holdet rigtigt."

Nils Thorup, Chief Technical Advisor i GRUNDFOS New Business, forklarer, hvorfor Biosyntia tog sejren:

”Biosyntia adresserer et stort potentielt marked med et internationalt perspektiv. Deres idé er lige så interessant i Danmark som i Kina og USA. De er et hold med en meget høj faglighed, som er nået utrolig langt med deres produkt. Samtidig har de et meget stærkt advisory board bag dem. Det kan være afgørende for produktet at have de rigtige mennesker til at vende tommelfingeren opad.”

Venture Cup Startup Competition

  • Venture Cup Startup Competition er en landsdækkende iværksætterkonkurrence, der er organiseret i samarbejde med syv danske universiteter (AU, AAU, CBS, DTU, KU, RUC og SDU). I konkurrencen har studerende og forskere mulighed for at styrke deres idé og forretningsplan. Alle deltagerne får individuel feedback på deres idé af erfarne jurymedlemmer fra erhvervslivet – de femten finalisthold får personlig rådgivning samt deltager i workshopper og foredrag, der hjælper dem videre.
  • Finalisterne er opdelt i fem kategorier: Cleantech & Environment, Life Science & Medtech, Mobile & Web, People & Society og Product & Technology. Vinderen af hver kategori modtager 50.000 kroner, og blandt vinderne udvælges årets Venture Cup-vinder som modtager hovedpræmien på 200.000 kr.
  • Venture Cup er en non-profit-organisation, der siden år 2000 har arrangeret konkurrencer for iværksættere. Venture Cup drives for universitetsmidler og med støtte fra private sponsorer (bl.a. Grundfos, Novo, Awapatent og Ernst & Young) samt offentlige midler (bl.a. Fonden for Entreprenørskab og Erhvervs- og Byggestyrelsen).
  • Over 200 investorer, serieiværksættere og erhvervsfolk bruger frivilligt tusindvis af timer på at være jurymedlem eller rådgiver for de deltagende hold i Venture Cup, og hvert år modtager et par håndfulde projekter betydelige investeringer efter deltagelse i konkurrencen.