DTU Fødevareinstituttet har som samarbejdscenter i Danmark for den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, bidraget til at vurdere risikoen ved forbrugernes eksponering for VTEC-bakterier via rå grøntsager efter VTEC-udbruddet i Tyskland. EFSA vurderer, at forurening af grøntsager med VTEC-bakterier er sjælden, og at det nuværende udbrud er mere omfattende og alvorligere end tidligere udbrud.
Infektion med VTEC kan forårsage blodig diarré og kan føre til såkaldt hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS) hos mennesker, som i alvorligere tilfælde kan resultere i akut nyresvigt og dødsfald. Eksponeringsvejene i det aktuelle udbrud i Tyskland er endnu ikke endeligt fastlagt.
På den baggrund rådgiver EFSA EU-Kommissionen om mulighederne for at nedsætte risikoen for forurening af maden og infektioner hos mennesker.
Læs hele nyheden fra DTU Fødevareinstituttet her.