Højteknologifonden har netop givet tilsagn om i alt 31,1 mio. kr. til fire forskningsprojekter, der involverer DTU og en lang række andre universiteter og private virksomheder over hele landet.
De fire projekter, der alle har en varighed på tre år, handler om så forskellige ting som fremtidens bredbåndstv, nanoteknologiske sikkerhedsmarkører til pas, øget indvindingseffektivitet af olie og udvikling af billigere og bedre mikrofoner til mobiltelefoner.
DTU er repræsenteret af Institut for Kommunikation, Optik og Materialer, der skal udvikle næste generaltions IP-net, der skal honorere de øgede krav til båndbredde og kvalitet og samtidig mindske driftsomkostningerne.
Institut for Kemiteknik og DTU Miljø og Ressourcer deltager i et projekt, hvis hovedidé er at udnytte produktionen af kuldioxid fra kraftværker ved ar sprøjte det ind i oliereservoirer i Nordsøen for derigennem at øge indvindingseffektiviteten af olie og samtidig nedbringe mængden af kuldioxid fra atmosfæren.
Projektet til udvikling af nanoteknologiske sikkerhedsmarkører til fremtidens pas, pengesedler, togbilletter m.m. involverer DTU gennem DTU's ejerskab af firmaet Bioneer A/S i Hørsholm.
Endelig er Institut for Mikro- og Nanoteknologi på DTU med i et projekt til fremstilling af billigere, mindre og bedre mobiltelefoner, der skal bygges med mikrofoner med den såkaldte MEMS-teknologi. MEMS står for Micro Electro Mechanical System. Det er en teknologi, der giver mulighed for at bygge mikroskopiske mekaniske elementer direkte på overfladen af en tynd silicium-skive. Hermed kan MEMS-mikrofoner monteres samtidig med andre elektroniske komponenter, modsat traditionelle mikrofoner, der samles manuelt.