Fremtiden byder på mikrochip, der kan sladre til forbrugere og myndigheder om, hvorvidt madvarerne på supermarkedets hylder indeholder bakterier eller kemikalier, som er sundhedsskadelige.
Det er en af visionerne for udviklingen af en chip på Institut for Mikro- og Nanoteknologi, MIC, i samarbejde med Veterinærinstituttet, FoodDTU.
Målet er at udvikle en chip, der i princippet kan måle alt, f.eks. en vares temperatur, indhold af kemikalier, antal og type af bakterier og varens temperatur både tidligere i produktionsprocessen og lige nu.
"I første omgang vil chippen være til stor gavn for myndighedsberedskabet, som hurtigt vil kunne identificere problemet og følge en smittekilde direkte til, hvor problemet er opstået", siger MIC’s direktør, Pieter Telleman
De fysiske sensorer i chippen kan f.eks. afsløre hvilket tryk og hvilken temperatur varen opbevares og har været opbevaret under; De kemiske sensorer, om der er tungmetaller i varen, eller hvilke og hvor mange vitaminer varen indeholder; De biologiske sensorer kan afsløre, om der er bakterier eller vira til stede.
Det giver mulighed for hurtigt at identificere et problem, f.eks. om der er campylobacter- og salmonellabakterier i et parti kyllinger, og ikke mindst finde ud af hvor problemet er opstået.
"Chippen bygger på de teknologier vi kender fra mikroelektronikken fra f.eks. computere og mobiltelefoner. Vi går blot skridtet videre og bruger teknologien til at fremstille sensorer, der lige som en graviditetstest kan afsløre om prøven er positiv eller negative”, forklarer Pieter Telleman.
Chippen fylder kun mellem 1 x 1 mm og 1 x 1 cm og skal sættes i et analyseapparat på størrelse med en mobiltelefon. Apparatet kan hurtigt gennemføre analysen og resultatet ses på displayet. Samtidig vil det være muligt at analyseresultatet automatisk kan sendes til en central computer hos myndighederne og til producenten, så de hurtigt kan få et overblik og kan handle, hvis der er problemer.
"Men drømmen er også at få teknologien overført direkte til emballagen i form af en lille sladrehank. Det kan f.eks. være en farveskala eller en smiley, der indikerer varens kvalitet”, siger Pieter Telleman