FaunaPhotonics var en af startup-virksomhederne fra 2014. Foto. Ulrik Jantzen

Rekordår for startups - igen

Innovation og produktudvikling
Antallet af startups på DTU er vokset eksplosivt i 2014, hvor studerende og medarbejdere har etableret 51 nye virksomheder.

DropBucket, Eupry og Nordic Power Converter er blot nogle af de nye navne, du måske er stødt på det sidste års tid. Antallet af nye startups er nemlig vokset fra 19 nye virksomheder i 2013 til rekordhøje 51 virksomheder i 2014. Heraf er 21 startet af studerende og 30 af ansatte. Det resultat glæder Marianne Thellersen, der er koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU.

Hun mener, at DTU har god succes med at understøtte den trend i samfundet, der går mod øget iværksætteri. En trend, der bygger på politisk intention, nye måder at finansiere opstartsvirksomheder som crowdfunding samt medieomtaler af store virksomheder som Skype og serie-iværksættere, der giver andre mod på at springe ud som selvstændig.

”Jeg tror, at iværksætterne påvirker hinanden. Vi har nok været igennem en langsom evolution mod en kritisk masse af iværksættere i Danmark, og vi er ved at udvikle en kultur som i Silicon Valley, hvor man bliver inspireret og hjulpet af andre.”

”Jeg ser, at flere af dem, der har startet en ny virksomhed herhjemme, er gode til at give tilbage ved at være mentorer, deltage i advisory boards eller agere som business angels for nye iværksættere. På den måde skabes der smittende entusiasme, imens der deles viden og erfaringer. Det er meget positivt,” siger Marianne Thellersen.

Miljøer på DTU
Hun peger på, at innovationsmiljøer på DTU, som f.eks. Skylab, er steder, hvor interesserede mødes, tester idéer og udvikler prototyper. Derudover er innovation en del af pensum for alle studerende på DTU.

Det skærpede fokus på innovation har været med til at udvide variationen af opfindelser. Hvor iværksætterne tidligere fokuserede på ’dimser’, er der opstået et bredt felt af opfindelser, der strækker sig lige fra en markedsplatform specialisereret bryllupsløsninger, til slangemodgift målrettet udviklingslande og udlejning af 3D-produkter.

”I 2014 har tre fjerdedele af institutterne og studerende fra 13 forskellige studieretninger bidraget til en eller flere startups, hvilket viser mangfoldigheden i DTU’s innovationsmiljøer. Det skyldes ikke mindst, at innovation i dag indgår på lige fod med myndighedsbetjening, uddannelse og forskning på DTU, og at alle institutter har en innovationsansvarlig til at støtte, hjælpe og inspirere,” siger Marianne Thellersen.

Forskning eller behov
Hun har bidt mærke i, at mange af de studerendes opstartsvirksomheder tager udgangspunkt i et konkret behov i samfundet som at samle affald eller at udvikle en stol, der er nem at bære rundt på til en festival.

Medarbejdernes virksomheder er derimod udsprunget af en konkret forskning og tager typisk udgangspunkt i en teknologi, der kan bruges til mange forskellige ting. Det gælder bl.a. Nordic Power Converter, der har udviklet en kompakt strømforsyning med en bedre ydeevne end den traditionelle.

”Man kan sige, at de studerende kommer med løsninger, der leder efter en teknologi og ikke en teknologi, der leder efter en løsning. Det er en anderledes businesscase, end den, de ansatte kommer med. Men jeg mener, at der er behov for begge typer cases, og jeg tror, at vi i fremtiden vil se, at forskerne vil præge de studerendes måde at tænke på - og omvendt.”

Du kan læse om flere af de nye virksomheder under aktuelle emner på dtu.dk