Foto: Ole Malling
Foto: DTU

EnergyLab Nordhavn modtager Energi- og miljøprisen 2018

Energisystemer Elforsyning Energieffektivisering Energiteknologi Vindenergi Solenergi

EnergyLab Nordhavn hyldes for innovativ tilgang til at udvikle fremtidens intelligente, integrerede energisystem og nedbryde silotænkning.

Den 6. marts 2018 blev Energi- og miljøprisen 2018 overrakt på Energiforum Danmarks årskonference, Energiforum, hvor repræsentanter fra den danske energisektor var samlet.  

Energi- og miljøprisen uddeles hvert år til en kandidat, der har leveret en inspirerende indsats for ansvarlig energianvendelse.

I år blev det et af DTU’s fyrtårnsprojekter, EnergyLab Nordhavn, der løb med æren. I alt er ni ph.d.er og fire postdocs ansat på projektet, der ledes af Center for El- og Energi, DTU Elektro med deltagelse af DTU Mekanik og DTU Byg. EnergyLab Nordhavn er støttet af EUDP. 

”EnergyLab Nordhavn nedbryder energibranchens traditionelle silotænkning og ser forsyning, forbrug, bygninger og by i ét samlet hele. Det skaber rum for intelligent energiudnyttelse og taler direkte ind i det, vi mener, er fremtidens løsning,”  siger Energiforums Danmarks formand Lars Thygesen og fortsætter:

”Selvom vedvarende energi er blevet billigere, giver det stadig mening at udnytte energien intelligent og effektivt. Energieffektivisering og forsyningsteknologier skal ses i sammenhæng og ikke som modsætninger, og EnergyLab Nordhavn viser, hvordan man kan gøre det intelligent.”

Løsninger kan kopieres over hele verden

Hos EnergyLab Nordhavn er man glade for anerkendelsen. Projektleder Christoffer Greisen, som er en del af Center for El og Energi, DTU Elektro, udtaler:

”En stor andel af vedvarende energi i vores energisystem kræver, at vi sammen udtænker helt nye løsninger, hvor teknologi, data og systemer spiller sammen på tværs af sektorer og organisationer. Disse nye løsninger med alt, hvad det indebærer, afprøver vi i EnergyLab Nordhavn i et tæt samarbejde. Her mødes vi fra energiselskaber, industri, myndigheder og universitet og demonstrerer i praksis disse løsninger, og viser, hvordan de bidrager til opretholdelsen af den høje forsyningssikkerhed - også i fremtidens energisystem. Det er derfor med stolthed, at vi modtager Energi- og miljøprisen 2018.”

Løsningerne, som i dag udvikles i Nordhavn, kan kopieres og anvendes i en lang række byer overalt i verden, fortæller Christoffer Greisen. Det gælder især den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet.