Mere end hver tredje spinout-virksomhed fra danske forskningsinstitutioner de seneste fem år er fra DTU, viser rapporten ’Viden til Vækst 2016.’
DTU tegner sig for en stor del af de spinout-virksomheder, der er udsprunget fra de danske forskningsinstitutioner de seneste fem år. Således kommer 34 af de 90 spinouts fra DTU, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse om den årlige rapport ’Viden til Vækst 2016’.
Blandt DTU- spinouts er Shape Robotics, der udvikler undervisningsrobotter, hvor børn og unge lærer at programmere, Find Zebra, der udvikler big data-løsninger, der hjælper med at spotte sjældne sygdomme, MonTa Biosciences, der udvikler cancer-immunoterapi samt Aqubiq, der udvikler et Smart IoT (Internet of Things)-vandbrugssystem.
Højeste antal spinouts
Antallet af spinouts er det højeste, siden man begyndte målingen af spinout-virksomheder i år 2000. Alene i 2016 blev der indberettet 21 nye virksomheder som spinouts fra universiteter og regioner.
Samtidig udvikler spinouts fra universiteter sig oftere til større virksomheder end andre iværksættervirksomheder. En opgørelse foretaget i sidste års ’Viden til Vækst’ viste, at disse spinouts efter seks år beskæftigede i gennemsnit 10 årsværk, mens det samme tal for den gennemsnitlige iværksættervirksomhed var 1,7 årsværk.
Til gavn for samfundet
”Rapporten viser, at DTU’s strategiske prioritering af at bringe tidlig teknologi på markedet via spinouts, virker. Alle de nye virksomheder, der udspringer fra DTU, er eksempler på, hvordan vi leverer ny teknologi til gavn for samfundet. Det kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser,” siger Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entreprenørskab.
DTU stod bag et rekordstort antal startups i 2016, hvor der blev skabt i alt 67 nye virksomheder, heraf var 44 etableret af studerende, mens medarbejderne stod bag de 23. Det er en stigning fra 2015, hvor der i alt blev etableret 54 virksomheder, hvoraf studerende stod bag de 31 og medarbejdere de 23.
Hipt at være iværksætter
Marianne Thellersen peger på, at det store antal studenter-startups bl.a. skyldes en samfundstrend, hvor det er hipt at være iværksætter. Den trend bliver understøttet på DTU gennem iværksættermiljøer som DTU Skylab og forskerparken Scion DTU, hvor studerende møder hinanden på tværs af fagområder.
Også andre initiativer retter sig mod de studerende, bl.a. kan de få rådgivning fra mentorer, advokater og revisorer og udveksle erfaringer ved en iværksættermiddag. Endelig har man de seneste fire år hyldet ’Årets studenter-startup’ ved årsfesten på DTU.
Se video om innovation på DTU Skylab.