DTU i luften på DR2

Mandag den 11. januar sendte DR2 den allerførste udgave af Danskernes Akademi - med bidrag blandt andet her fra DTU, hvor Vagn Lundsgaard Hansen, professor på DTU Matematik, begejstret fortalte om de matematiske aspekter i begreberne 'uendelighed' og 'evighed'. Foredraget har siden ligget i toppen på listen over ’mest sete’ indslag på www.dr.dk/akademiet.

Af Astrid Degerbøl

 

4, 3, 2, 1. Her er helt stille. I stedet for at tælle ned giver produceren tegn med hænderne om, hvor mange sekunder der er tilbage. Kameraerne kører, og optagelserne er i gang. Professor Lars Ramkilde Knudsen fra DTU Matematik er i studiet for at fortælle om kryptering.

 

DR har inviteret landets universiteter, forskningsinstitutioner og andre videnformidlere til at bidrage til det nye tv-koncept Danskernes Akademi, der havde premiere på DR2 den 11. januar 2010. Danskernes Akademi bliver et miks af foredrag, interview, reportager og dokumentariske programmer og vil få et bredt indhold, der spænder over menneskets psykologi, kulturens mangfoldighed, historiske perioder, de tekniske videnskaber og aktuelle emner, der går på tværs af forskningsdisciplinerne. Derved giver DR nu hele befolkningen mulighed for at følge med i den seneste teknologiske udvikling og de nyeste forskningsresultater. DTU er med. 

 

Som den den første af DTU’s forskere tog professor Lars Ramkilde Knudsen i studiet hos DR i begyndelsen af november 2009, og havde ligesom de øvrige medvirkende 19½ minut til rådighed. Han har tidligere medvirket i blandt andet Go’aften Danmark på TV2, fordi han havde knækket en amerikansk kode:

”Der fik jeg fem minutter. Det her virker lødigt, og jeg kunne tale om det, jeg gerne ville, og det, jeg gerne vil have folk til at vide noget om. Det var fedt.” 

 

Fælles forpligtelse og ekstraordinær eksponering

Danskernes Akademi hviler på en fælles public service-forpligtelse, hvor DR’s forpligtelser til undervisning og information løber sammen med universiteterne forpligtelse til at udbrede kendskabet til deres forskningsresultater.

 

DR ser flere umiddelbare fordele for de universiteter, der deltager. Ud over den betydelige eksponering, der skabes ved tilstedeværelsen på landsdækkende tv og på dr.dk, vil hele udviklingen hen imod at videreformidle forskning via levende billeder øge institutionernes beredskab til at kunne leve op til fremtidens kommunikationskrav. Det synspunkt støtter dekan Martin Vigild:

 

”Vi er overordnet set interesserede i at undervise og formidle viden. Vi kommer ikke uden om e-læring. Der er vi allerede i gang, og der kommer mere af det. Derfor skal vi kunne håndtere levende billeder og ord, og derfor er vi sprunget på den her vogn. Det er nu, chancen er her. Mens den sekundære effekt selvfølgelig er at formidle viden bredt ud.”

 

Som udgangspunkt er Danskernes Akademi målrettet den unge og voksne befolkning. For udsendelserne på DR2 er det især gruppen af skoleelever og studerende, der er mest attraktiv blandt de cirka 400.000 danskere, der ser tv om eftermiddagen.

 

”Vores målgruppe er de 13-31-årige. Dem vil vi rigtig gerne have fat i. De skal vide, hvad DTU er. Dels for at kunne bruge det i forhold til deres uddannelsesvalg, og dels for at de ved, hvad ingeniører er, og hvad vi kan,” siger Martin Vigild.

 

Lars Ramkilde Knudsen deltog med en variant af et foredrag på oprindelig 2 x 45 minutter til gymnasieelever, der egentlig indeholder små øvelser.

 

”Jeg var lidt nervøs ved tanken om, at rigtig mange mennesker kommer til at se det, men det var en god oplevelse, og jeg synes, det er sundt at prøve noget nyt,” siger han efter optagelsen i DR Byen. 

dtu_lars ramkilde_044_til web.jpg 

                                                                                    Foto: Simon Klein Knudsen

 

Bekymring, blandede bolsjer og begejstring

I alt har foreløbig 15 forskere fra DTU bidraget - med indlæg om alt fra optimale huller og topologioptimering, ultra-high-speed optisk kommunikation og nanopincetter til matematiske aspekter i tilknytning til begreberne uendelighed og evighed.

Siden DR første gang henvendte sig til de danske universiteter, har der været nogen usikkerhed om, hvorvidt universiteterne kunne løfte opgaven, og først i oktober begyndte tingene rigtig at tage form.

 

”På det tidspunkt var jeg faktisk i tvivl om, om det kunne lade sig gøre at nå det. Universiteternes interesse har jeg aldrig været i tvivl om. Altså - vi har stadig ingen faste aftaler på plads, og der er stadig nogle tekniske og juridiske detaljer, vi skal have styr på, men jeg er meget glædeligt overrasket over, hvor interesserede forskerne faktisk har været,” siger redaktør på Danskernes Akademi Thorkild Nyholm fra DR Aktualitet og fortsætter:

 

”Der er nu omkring 150 foredrag i kassen, så jeg er en glad mand. Vi ville gerne have haft foredragene ude fra forskernes egen miljøer, men ting tager tid. Og det har ikke været muligt indtil nu. Derfor har vi stillet studietid til rådighed, og det er gået rigtig, rigtig fint.”

 

Lars Ramkilde Knudsen har ikke på noget tidspunkt været i tvivl, om at han gerne ville medvirke:

 

”Jeg tror, jeg gør mig selv en tjeneste ved at skabe interesse for mit felt, og vil bestemt gerne anbefale andre at deltage.”

 

Imens er også Martin Vigild godt tilfreds: ”Det er dejligt at konstatere, at der er så stor beredvillighed blandt vores forskere.”

 

I løbet af 2010 vil DTU arbejde videre med flere produktioner til Danskernes Akademi og forventer, at det blandt andet vil give mulighed for at komme ud på institutterne og lave nye optagelser der. Forslag til relevante emner er meget velkomne.