Tre nordiske tekniske universiteter, DTU, NTNU og Aalto, udvikler i øjeblikket en fælles uddannelse i arktisk teknologi. Den skal imødekomme behovet for ingeniører med viden om vilkårene i polaregnene.
Tre af de fem universiteter i alliancen Nordic Five Tech, norske NTNU, finske Aalto University og DTU, arbejder på at skabe en fælles kandidatuddannelse, der kan imødekomme det voksende behov for ingeniører med viden om arktisk teknologi. Uddannelsen kommer til at hedde Master in Cold Climate Engineering, og de første studerende forventes at starte i september 2016.
Arktis er et område med stigende aktivitet, nye sejlruter åbnes, og mange lande står på spring for at afsøge undergrunden for olie og mineraler. Det kræver blandt andet ny infrastruktur, nye bygninger og en nøje overvågning af, hvordan aktiviteterne påvirker naturen. Og ifølge leder af Polar DTU, Niels Andersen, øger det igen behovet for ingeniører, som kender de arktiske forhold til bunds og kan sikre bæredygtighed i de mange nye projekter.
"Mange virksomheder inden for råstofudvinding, logistik og transport står parat til at udnytte mulighederne på Arktis, og de nærmest råber på kvalificeret arbejdskraft."
Niels Andersen, centerleder, DTU Space
”Vi kan konstatere, at mange virksomheder inden for råstofudvinding, logistik og transport står parat til at udnytte mulighederne på Arktis, og de nærmest råber på kvalificeret arbejdskraft,” siger centerlederen.
Den arktiske uddannelse vil uddanne eksperter i så forskellige emner som anlæg af motorveje og bygninger på permafrost, hvordan byggeri i ekstremt klima kan blive mere bæredygtigt og holdbart, særlige forhold omkring boreplatforme langt mod nord og de nye aktiviteters påvirkning af områdets topografi.
Nordic Master in Cold Climate Engineering kommer til at rumme tre overordnede spor: Land, Sea og Space. DTU bidrager primært til Land og Space, og undervisningen opbygges med deltagelse af Polar DTU, DTU Space og DTU Byg. Også Centre for Arctic Technology (ARTEK) vil komme til at spille en rolle, idet et af semestrene i løbet af den toårige uddannelse vil foregå i Sisimiut i Grønland, hvor ARTEK i forvejen har uddannelsesaktiviteter.
Også verdens nordligste universitet, UNIS på Svalbard, vil blive inddraget.
- Undervisningen i Cold Climate Engineering skal foregå på DTU, Norwegian University of Science and Technology (NTNU) og Aalto University.
- Studerende skal læse på to universiteter og får et afgangsbevis fra begge universiteter.
- Der bliver formentlig også mulighed for at læse et semester på Grønland eller Svalbard.
- Uddannelsen optager studerende fra januar 2016 med studiestart september 2016.
- Nordisk Ministerråd har støttet den nye uddannelse med 1 mio. kr.