Et bredt flertal i panelet af ordførere var på DTU’s uddannelses- og forskningspolitiske konference enige om, at Danmark har brug for udenlandske ingeniørstuderende. Det sker på baggrund af nye tal, som fastslår, at de er til stor økonomisk gevinst for samfundet.
På DTU’s uddannelse- og forskningspolitiske konference blev der talt positivt om de udenlandske ingeniørstuderende. Det sker efter en rapport fra Damvad Analytics har vist, at de udenlandske studerende i gennemsnit biddrager med 1,2 millioner til statskassen otte år efter endt uddannelse.
”Vi har brug for at differentiere optaget af studerende, så vi får flere af dem, som vi kan se gavner samfundet økonomisk, og det gør de udenlandske ingeniørstuderende altså. De er en ren gevinst for Danmark,” siger Venstres ordfører for nordisk samarbejde, Bertel Haarder.
Rapporten viser, at over halvdelen af udenlandske ingeniørstuderende vælger at blive i Danmark, efter de har fået deres diplom. 64 procent af dem har et fuldtidsjob i landet et år efter endt uddannelse.
"Noget tyder på, at hvis et universitet er i toppen, og vil være i toppen, så skal man hive talent hjem uanset hvor i verden, det er fra."
Rektor Anders Bjarklev
Ifølge DTU’s rektor, Anders Bjarklev, er det ikke kun statskassen de udenlandske studerende gavner:
”Noget tyder på, at hvis et universitet er i toppen, og vil være i toppen, så skal man hive talent hjem uanset hvor i verden, det er fra,” siger han.
Også formanden for Polyteknisk Forening Mette Byrbjerg Brock, forklarede nødvendigheden af at have udenlandske ingeniørstuderende på DTU:
”De udenlandske studerende biddrager med viden og andre perspektiver til, hvordan man løser problemer, som vi ikke nødvendigvis har i Danmark. Vi har brug for deres input under vores uddannelse,” siger hun.
Please stay
Efter det er blevet offentliggjort, at de udenlandske ingeniørstuderende er en økonomisk gevinst for samfundet, blev spørgsmålet om, hvorvidt de skal have lov til at få en gratis ingeniøruddannelse i Danmark, slet ikke diskuteret.
Derimod snakkede politikerne meget om, hvordan vi kan forhindre dem i at rejse hjem igen.
”Vi skal se i øjnene, at mange forlader Danmark, fordi de ikke har et dansk netværk. Vi skal blive bedre til at tage i mod folk i landet, som jeg har oplevet at udlandet gør for danske studerende, der rejser ud,” sagde ordfører for nordisk samarbejde, Bertel Haarder.
Men ikke alle var enige i, at det er et problem, når udenlandske ingeniørstuderende rejser hjem efter de har fået en uddannelse i Danmark.
”Når vi gerne vil have, at danskere, som studerer i udlandet, vender hjem for at arbejde, så kan vi ikke gøre krav på at beholde de udenlandske studerende. Jeg er enig i, at vi skal gøre det mere attraktivt for de udenlandske studerende at blive i Danmark, men mon ikke det går, hvis de vælger at vende hjem igen?” siger uddannelses- og forskningsordfører for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen.
DTU's Uddannelses- og Forskningspolitiske Topmøde fandt sted 4. oktober 2017 på Lyngby Campus. Blandt deltagerne var uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, samt uddannelses- og forskningspolitiske ordførere fra Folketinget.
Fotos: Mikal Schlosser.