Fotograf Tuala Hjarnø

Styr en robot ved hjælp af hjernebølger

At vinde et spil Pong på pc’en uden at røre tastaturet, virker som noget af en umulighed. Men tre tidligere DTU-studerende har udviklet en hjerneskanner, der gør det muligt at styre en robot, en musikskifter og et spil Pong alene ved hjælp af hjernens impulser.

“Ideen er at gøre folk opmærksomme på hvordan hjernen virker og hvor god den egentlig er til at lære nye ting,” fortæller ph.d.-studerende Christopher James Lüscher (til højre på billedet), der er den ene af de tre DTU-kandidater bag projektet.

De tre deltagere i projektet har udviklet en EEG-baseret hjerneskanner, som sættes om hovedet og måler personens hjerneaktivitet. Dermed kan robotten eller pc’en styres, ved at personen ændrer sindstilstand.

“Vi har lavet en musikskifter med fire numre, og alt efter hvilke frekvenser, systemet måler i hjernen, afspiller musikskifteren det stykke musik, som passer til frekvensområdet,” forklarer Christopher James Lüscher.

“Til at starte med skal man slappe helt af, og faktisk gå ind i en meditativ tilstand. Når man er helt rolig, udsender hjernen bølger i ét frekvensområde, og så spilles det tilsvarende musikstykke. Hvis man derimod er ophidset skifter frekvensromådet, og så spilles et andet stykke.”

Hjernens elektriske aktivitet har relation til mange livsstilssygdomme såsom ADHD, stress m.m. Derfor vil platforme, som den de tre ingeniører har udviklet, i fremtiden kunne være med til at afhjælpe nogle af dem.

De to andre projektdeltagere er cand.polyt. Maja Lind-Nielsen og ph.d-studerende Jackie Vincent Larsen.