Foto: Mikal Schlosser

Årets mest læste forskningsnyheder

2016 bød igen på nyheder om forskningsgennembrud og nye opfindelser på DTU. Se hvilke fem historier der blev de mest læste på dtu.dk.

Normalt har neurokemi, beton, MR-skanner, klasse D-forstærker og Parkinsons sygdom ikke så meget tilfælles. Undtagen i 2016 hvor alle fem emner optræder, som de mest læste forskningsnyheder på dtu.dk.

Læs (eller genlæs) historierne:

1. Betonen bliver gennemsigtig

Kan man kombinere betonens byggetekniske fordele med ønsket om at få mere dagslys ind i bygningerne? Svaret er ja. Et innovativt byggemateriale med særligt udviklede lysledere har skabt helt nye arkitektoniske muligheder.
Læs hele historien her.

2. Gennembrud i neurokemi

Forskere fra DTU Kemi har løst strukturen af enzymet, som styrer omdannelsen af to af kroppens vigtigste signalstoffer - dopamin og noradrenalin - hvilket betyder, at vi mere effektivt kan afhjælpe sygdomme som forhøjet blodtryk og posttraumatisk stress.
Læs hele historien her.


3. Opfandt forstærker ved et rent tilfælde

En fejlslagen Google-søgning førte til, at bachelorstuderende Nicolai Dahl i sommer talte ved en international konference i Paris.
Læs hele historien her.


4. I fremtidens skanner skal man ikke ligge stille

Seniorforsker Oline Vinter Olesen er i gang med at virkeliggøre en syv år gammel idé til en virksomhed med DTU, Harvard og Rigshospitalet i ryggen.
Læs hele historien her.


5. Ingeniører hjælper med tidlig diagnose af Parkinsons sygdom

Meget tyder på, at en speciel søvnlidelse, der giver abnorme bevægelser under drømmesøvnen, kan være et tidligt tegn på Parkinsons sygdom. Ingeniører og læger er godt i gang med sammen at udvikle et værktøj baseret på en række elektrofysiologiske markører, som kan finde de fremtidige patienter. Og det vil åbne muligheder for at udvikle medicin, der kan stoppe nedbrydningsprocessen.
Læs hele historien her.


Andre populære historier

DTU er mere end forskning, og derfor kunne læserne også finde nyhedsartikler om uddannelse, ranglister og campusliv. Nedenfor er de tre mest populære nyheder fra 2016, som ikke var forskningsnyheder.

1. Flere dygtige ingeniører på vej fra DTU

2. Netto: DTU har rekord i køb af pølsehorn

3. DTU står stærkt på global rangliste