Wifi informationer – data fra trådløse routere - som rutinemæssigt indsamles af en Android smartphone, kan give meget præcise oplysninger om, hvor du befinder dig 90 % af tiden. Det viser et nyt studie fra DTU Compute.
Flertallet af apps i Android telefoner har adgang til en liste af routere, som telefonerne scanner efter hvert 20. sekund. Det gælder også selvom man har slået wifi fra på sin telefon. Et nyt studie fra DTU Compute, som er baseret på et halvt års data fra 63 DTU-studerende, viser, at app-udviklere kan bruge wifi informationer som lokaliseringsværktøj, og finde ud af præcis hvornår folk tager hjemmefra, hvornår de er på arbejde, og hvor de befinder sig i deres fritid.
”Mennesker er meget forudsigelige og gør mange af de samme ting. Så de 10 steder du besøger mest dækker 90 % af din tid. Derfor kan dine hovedbevægelsesmønstre beskrives via meget få routerere,” forklarer lektor Sune Lehmann fra DTU Compute, og fortsætter:
”Selvom du slår wifi fra på din mobil, scanner den efter trådløse adgangspunkter, og de informationer har dine apps stadig adgang til. Vi har nu vist at wifi informationer let kan konverteres til information om ens geografiske position. Så selvom du siger nej til at en app kan spore din lokation, så betyder dens adgang til wifi informationer, at man kan lave præcis den samme sporing af dine bevægelser. Vel at mærke uden den har bedt om adgang til den information."
Vores meget forudsigelige bevægelsesmønstre betyder derudover, at medmindre vi flytter i mellemtiden, kan de indsamlede informationer også efter seks måneder sige meget om vores adfærd.
Let at spore bevægelser
Studiet er en del af forskningsprojektet Sensible DTU, hvor 1000 DTU-studerende er blevet udstyret med smartphones, mod at de donerer deres data til forsøget. De enorme mængder data, som det giver, kan bruges til at finde mønstre i menneskelige interaktioner. Men den massive dataindsamling har i dette tilfælde også givet forskerne indblik i, hvor meget man egentlig kan finde ud af om et menneske, forklarer Sune Lehmann:
”Vi ved, at virksomheder ved virkelig meget om os, men ikke hvor meget. Ved at lave en tilsvarende overvågning af vores studerende, begynder vi at forstå, hvor mange muligheder virksomhederne har for at indsamle viden om os – og vi kan begynde at se, hvor meget de rent faktisk ved.”
Sune Lehmann og hans kolleger tjekkede i februar de 20 mest populære spil på Google Play Store, og fandt at 17 af dem havde adgang til wifi informationer. Kun seks ud af de 17 spil gav en forklaring på hvorfor. Sune Lehmann understreger, at studiet ikke viser, om virksomhederne rent faktisk udnytter muligheden for at spore bevægelser. Men han fortæller, at det er meget let at gøre. Holdet bag studiet udviklede for eksempel selv en lille app med det ene formål at spore en persons bevægelser på baggrund af wifi informationer.
”Vi viser, at alle kan bygge en app, der med stor sandsynlighed kan rekonstruere dine bevægelser. Så det er ikke kun de store firmaer, vi skal være opmærksomme på her,” siger Sune Lehmann, og fortæller, at det blandt andet kan udnyttes af virksomheder til at målrette markedsføring. For eksempel kontekst-specifikke reklamer, der vises, når man bevæger sig ind i et bestemt område.
”Problemet er at vi gerne vil have et liv, hvor vi ikke bliver overvåget. Efter min mening er retten til privatlivets fred en fundamental del af det, at være menneske. Det vi viser her, er endnu en brik i de muligheder, som virksomheder har, når de prøver at beskrive dig med en algoritme, så de kan manipulere dig til at købe deres produkter,” siger Sune Lehmann.