Fredag den 20. marts vil danskerne forhåbentlig kunne opleve en solformørkelse, hvor 85 pct. af Solen ligger i skygge. Det er en sjælden måde at opleve månens silhuet midt på dagen. Se fænomenet på DTU.
Hvis vejret ellers tillader det, vil danskerne opleve en meget markant solformørkelse i morgen fredag den 20. marts. Formørkelsen vil nemlig dække ca. 85 pct. af solskiven. Det betyder, at man tydeligt vil kunne se Månens skygge over Solen og fornemme det store kosmiske sammentræf.
En solformørkelse af den art er sjælden på vores breddegrader. Fænomenet forekommer, fordi Solen og Månen tilfældigvis har samme udstrækning på himlen, fortæller Kristoffer Leer, der er postdoc på DTU Space:
Solen, Månen og Jorden står på en lige linje
”Solen er 400 gange større end månen, og da den også er ca. 400 gange længere væk end Månen, fremstår de som lige store. Når Månen passerer lige ind foran Solen, vil Månen skygge for Solen. Det vil sige, at Solen, Månen og Jorden står på en lige linje - det kan kun ske ved enten nymåne eller fuldmåne. I morgen er det nymåne, hvor månen står mellem Solen og Jorden.”
Grunden til at danskerne ikke kan opleve en solformørkelse hver gang, der er nymåne skyldes, at Månens bane omkring Jorden hælder med ca. fem grader i forhold til ekliptika-planet, der er det plan, som Jorden roterer rundt om Solen i.
Ved de fleste nymåner er Månen forskudt i forhold til Jorden, og månens skygge rammer slet ikke Jorden. Desuden er skyggen fra Månen typisk 150 km bred. Det betyder, at det kun er et lille område på Jorden, der oplever den totale formørkelse, når det endelig sker.
Se solformørkelsen live
DTU sender live fra tre forskellige begivenheder kl. ca. 9.40 på storskærmen på DTU Bibliotek, Lyngby. Til den ene begivenhed vil seniorforsker fra DTU Space, Jérôme Chenevez, opstille en kikkert og en skærm i en projektiv opstilling, så man kan følge solformørkelsen på storskærmen i biblioteket eller man kan - hvis vejret tillader det - møde op på parkeringspladsen ved Bygning 327.
DTU sender også DR´s transmission af begivenheden, hvor postdoc Kristoffer Leer, DTU Space, bliver interviewet om "rumvejr" i forbindelse med solformørkelsen.
Endelig forsøger DTU at sende live fra Færøerne, hvor solformørkelsen er 100 pct. Er vejrguderne ikke med os, kan solformørkelsen ikke transmitteres.
Se live stream fra DTU, hvor du kan følge solformørkelsen fra forskellige vinkler.
NB!
Vi beder alle være opmærksomme på, at beskyttelsesbriller er nødvendige for at undgå øjenskader, hvis solformørkelsen skal ses ude i naturen.