MaxiFuels bringer Danmark i front inden for bioethanol

MaxiFuels - Danmarks første fuldt integrerede bioethanol-anlæg – bliver indviet på Danmarks Tekniske Universitet i dag af trafik- og energiminister Flemming Hansen

”MaxiFuels giver Danmark førertrøjen i det internationale kapløb om 2. generations bioethanol, hvor der bruges restprodukter fra landbruget i stedet for fødevarer. Anlægget er den første af sin slags i verden, og vi er på DTU stolte over at være dem, der også på dette felt kan sætte en milepæl på vejen mod Danmark som verdens førende højteknologiske samfund,” siger Knut Conradsen, prorektor på DTU.

 

Professor Birgitte K. Ahring, fremhæver, at det er udholdenhed og ildsjæle, der har banet vejen for MaxiFuels.

”MaxiFuels er resultatet af en visionær indsats fra dansk erhvervsliv, Energistyrelsen og universitetsverden. Pilotanlægget var aldrig blevet opført i Danmark uden Energistyrelsens forskningsmidler og samarbejdet mellem erhvervslivet og DTU. Heldigvis blev MaxiFuels virkelighed og det er intet mindre end en verdensnyhed, som vi danskere skal være utrolige stolte af,” siger professor Birgitte K. Ahring, projektleder for MaxiFuels.

 

MaxiFuels har et stort samfundsøkonomisk og miljømæssigt potentiale. Bioethanol fra pilotanlægget kan allerede nu konkurrere med verdens hidtil billigste bioethanol fra Brasilien. Ingen andre bioethanolanlæg kan konkurrere med Brasiliens 1. generations bioethanol. Årsagen er, at MaxiFuels’ teknologi betyder, at alt råmaterialet bliver fuldstændigt forbrugt.

 

Professor Birgitte Ahring lægger sidste hånd på MaxiFuels før åbningen

Professor Birgitte Ahring lægger sidste hånd på MaxiFuels før åbningen

 

”Kodeordet for MaxiFuels er maksimal udnyttelse. Et godt billede er at se på MaxiFuels som et kulstofslagteri. Alle kulstofatomer i råmaterialet bliver brugt og resultatet er ikke kun bioethanol, men også andre værdifulde energiprodukter som methangas, brint og fast restprodukt, der kan bruges til brændselspiller. Og det er den maksimale udnyttelse, som er med til at give en særdeles konkurrencedygtig produktionsproces,” siger Birgitte K. Ahring.

 

Beregninger viser, at pilotanlægget producerer bioethanol til 2,35 kr. per liter. Denne pris vil falde væsentligt ved større produktionsanlæg og videre optimering. Der er også store miljø- og energimæssige fordele ved at udnytte alt råmateriale. Bl.a. bliver procesvandet renset for organisk materiale via en biogasproces, hvilket betyder, at procesvandet bliver genbrugt.

 

Pilotanlægget er det første skridt til en kommercialisering af teknologien. Professor Birgitte K. Ahring forventer, at man inden for højest et par år vil se det første bioethanol demonstrationsanlæg med MaxiFuels’ teknologi i Danmark. Derudover skal pilotanlægget bruges til mere grundlæggende forskning, bidrage med ny viden og optimere 2. generations bioethanol processer.