Det amerikanske energiministerium har bevilliget 100 mio. kr. til et nyt forskningscenter, hvor forskere fra DTU deltager. De danske forskere skal bidrage til udviklingen af nye vedvarende energiteknologier i samarbejde med Stanford University i Californien.
I et forsøg på at fremskynde udviklingen af en bæredygtig energiforsyning har præsident Obamas nye regering valgt at bruge knap 4,3 milliarder kr. til oprettelsen af 46 frontforskningscentre.
Centrene skal forske i og udvikle nye energiteknologier til bedre udnyttelse af vedvarende energikilder som sol, vind og biomasse. Med professor Jens Nørskov fra Institut for Fysik i spidsen bliver forskere fra DTU projektpartnere i et af de nye centre - Center on Nanostructuring for Efficient Energy Conversion - på Stanford Universitet i Californien. Dermed får de danske forskere del i centrets bevilling på 100 mio. kr.
”Jens Nørskovs center spiller en vigtig rolle i at løse de fundamentale problemer, der er forbundet med en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi, og vi ser meget frem til dette partnerskab,” udtaler Stacey Bent, som er direktør for det nye center på Stanford Universitet.
Nanomaterialer forbedrer udnyttelsen af vedvarende energi
Gruppen fra DTU Fysik skal lave teoretiske karakteriseringer af materialers egenskaber på nanoskalaen. En nanometer er en milliardtedel af en meter, og på nanoskalaen får materialer andre egenskaber, der kan udnyttes til at gøre brugen og opbevaringen af bæredygtig energi langt mere effektiv. Dette er en helt nødvendig udvikling, hvis vi i fremtiden ønsker at slippe ud af afhængigheden af fossile brændstoffer og i stedet basere vores energiforsyning på miljøvenlige energikilder.
”Et af problemerne i dag er, at vi mangler effektive metoder til at opbevare overskydende energi fra fx solceller og vindmøller,” forklarer Jens Nørskov og uddyber:
”Det betyder, at den vedvarende energiforsyning er ustabil og i perioder alt for lav. Hvis vi ønsker et samfund baseret på bæredygtig energi, er vi derfor nødt til at udvikle nye materialer, der gør det muligt effektivt at omdanne sol- og vindenergi til kemisk energi i fx brint eller alkoholer. Flydende brændstoffer kan vi nemlig både gemme og transportere derhen, hvor der er brug for energien.”
DTU satser stort på energiforskning
Bevillingen fra det amerikanske energiministerium kommer kort efter, at det danske videnskabsministerium bevilligede DTU 120 mio. kr. til et nyt forskningsinitiativ med samme formål som det amerikanske, dvs. forskning og udvikling i vedvarende energiteknologier.
Dette projekt - Catalysis for Sustainable Energy (CASE) - ledes ligeledes af professor Jens Nørskov, og tilsammen udgør de to bevillinger en stærk satsning på energiforskningen på DTU.
”Udviklingen af en global bæredygtig energiforsyning er en gigantisk teknologisk udfordring, og vi gør os ikke noget håb om, at DTU alene kan løse problemet. Men de mange penge giver os mulighed for at yde et lille, men betydningsfuldt bidrag til en stor fælles indsats med forskere fra hele verden,” siger Jens Nørskov.
Af Anne Hansen
Læs mere om DTU's nye forskningsinitiativ Catalysis for Sustainable Energy
Læs mere om Stanford Universitets Center on Nanostructuring for Efficient Energy Conversion