Prismodtageren Kristian Mølhave flankeret af fra venstre Lars Mølhave, Ole Sigmund, Peter Bøggild, Jofrid Klokkehaug, Mogens Rysholt, Birthe Mølhave og Annegrete Mølhave. Foto: Steffen Pedersen, Statoil

DTU-forsker modtager Statoil Pris 2016

Bioteknologi
Forskeren, Kristian Mølhave, fik fredag den 11. marts tildelt Statoil Prisen for sin forskning i elektron-mikroskopi.

Fredag den 11. marts fik DTU-forskeren Kristian Mølhave overrakt Statoil Prisen 2016 i Nationalmuseets festsal for sin forskning i elektron-mikroskopi. I sin forskning kombinerer Kristian Mølhave elektron-mikroskopi med specielt udviklede mikrostrukturerede analysesystemer med det formål at kunne studere dynamiske biologiske, fysiske, og kemiske processer. Med hans forskning får biologer, fysikere og kemikere meget større muligheder for at studere vigtige nano-skala processer i real-tid.

Eksempler på Kristians anvendelser af sin forskning er studier af tidslige fænomener i væsker, biologiske celler, katalytiske processer, nanoelektronik og studier af materialer til forbedret batteriteknologi og energilagring. 

Studerer vigtige nano-skala processer
”DTU har til formål at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet, og jeg vil gerne sige tillykke til DTU med valget af en særdeles kvalificeret kandidat i Kristian Mølhave til dette års Statoil Pris,” sagde Jofrid Klokkehaug, administrerende direktør i Statoil Refining Denmark A/S i sin tale i forbindelse med uddelingen af Statoil Prisen på Nationalmuseet.

Kristian Mølhave er uddannet cand.scient. i fysik og kemi fra Aarhus Universitet i 2000 og ph.d. i fysik/nanoteknologi fra DTU i 2004. I dag er han ansat som Associate Professor/Lektor ved Institut for Micro- og Nanoteknologi ved DTU, hvor han varetager koordineringen af instituttets aktiviteter inden for energi- og miljøområdet.

Medlem af Statoil prismodtagere
”Kristian Mølhave er nu blevet medlem af et fint selskab af Statoil prismodtagere, og jeg er stolt over, at det endnu engang er en forsker fra DTU, der får denne fornemme pris,” lød det fra professor Martin P. Bendsøe, der på vegne af rektor for DTU Anders Overgaard Bjarklev, holdt tale ved prisuddelingen.

Statoil Fonden, som uddeler Statoil Prisen, har til formål at virke til støtte og fremme af samfundsgavnlige formål, både af national, social, videnskabelig, erhvervsmæssig og human karakter. Statoil Prisen blev uddelt første gang i 1950, og er siden blevet uddelt en gang om året, og det er dermed Danmarks ældste teknikpris.