Forekomsten af salmonella hos slagtesvin er højere i konventionelle besætninger end i alternative besætninger med økologiske svin og frilandssvin. Det fremgår af den årlige rapport for 2009 om forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker, fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet.
”Det er interessante resultater, fordi de alternative produktionssystemer er mere åbne og udsat for smitte fra andre dyr, ligesom det kan være vanskeligere at rengøre folde og udendørs stier for at undgå smitte fra det ene hold grise til det næste,” siger seniorforsker Anne Wingstrand fra DTU Fødevareinstituttet.
Undersøgelsen peger på, at det er vigtigt at indkøbe svin uden salmonellasmitte og bekræfter, at flere faktorer vedrørende fodertype og -metode kan være med til at mindske forekomsten af salmonella. Det har længe været kendt, at det er muligt at begrænse salmonella i svinebesætninger ved at fodre med vådfoder og hjemmeblandet melfoder eller ved at erstatte en del af foderet med groft formalet, ikke-varmebehandlet korn. Det påvirker tarmbakterierne og giver et højere indhold af organiske syrer, som reducerer salmonella i grisens mave og tarm.
Læs mere i en pressemeddelelse fra DTU Fødevareinstituttet.