Indvielsen tiltrak 150 deltagere, der alle blev udstyret med blå plastbeskyttelse til skoene samt sprittet hænderne, da indvielsen foregik på Novo Nordisk insulinfabrik. Efter indvielsen blev H.K.H. Kronprins Frederik og resten af første række vist rundt på fabrikken. På første række fra venstre: Corporate Vice President Eva Smedegaard, Novo Nordisk, Morten Roland Hansen, PA til H.K.H. Kronprins Frederik, CEO Kim Ove Olsen, CAT, Executive Vice President Thomas Dalsgaard, DONG Energy, HKH Kronprins Frederik, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, Senior Vice President Per Valstorp, Novo Nordisk, rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet og Marianne Thellersen, koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurship på DTU (Foto: BIOPRO)

Produktionsarbejdspladserne skal fastholdes i Danmark

Fysik Bioteknologi

På Sjælland er en række af verdens førende bioteknologiske producenter samt to danske universiteter gået sammen i et nyt udviklingssamarbejde, BIOPRO. Samarbejdet, som er ledet af innovationsmiljøet og udviklingsselskabet CAT, vil have fokus på at optimere, udvikle og skabe fremtidens bæredygtige processer, så vi kan beholde produktionsarbejdspladserne i Danmark.

DTU deltager i BIOPRO med proceseksperter indenfor bioteknologiske og kemiske enhedsoperationer, og centeret havde officiel indvielse d. 1. februar på Novo Nordisk i Kalundborg af H.K.H. Kronprins Frederik, og med deltagelse af bl.a. erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) og koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU, Marianne Thellersen.

Alle taler om det, men hvordan løser vi det?

Det handler om at beholde produktionsarbejdspladserne i Danmark. Alle taler om det! Men problemstillingen er langt fra simpel. Vi kan simpelthen ikke konkurrere med Kina på lønningerne, og vi er presset udefra. Én løsning, er at vi bliver bedre til at optimere på vores produktionsmekanismer, så vi i sidste ende bliver konkurrencedygtige.

BIOPRO er inspireret af klynger, som fx Medicon Valley, hvor industri ligger tæt op ad hinanden for at udnytte synergier og booste udviklingen. Og partnerne i BIOPRO er nogle af verdens førende indenfor bioteknologi nemlig Novo Nordisk, Novozymes, CP Kelco og Dong Energy. Tilsat eksperter fra DTU og Københavns Universitet giver det et særdeles stærkt fundament.

”Det er vigtigt, at vi som universitet går med i denne type af samarbejder. Vi har eksperterne, og vi skal arbejde sammen med industrien for at sikre, at Danmark fortsat vil være førende indenfor bioteknologisk produktion,” siger koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU, Marianne Thellersen.

En stærk region

Novo Nordisk producerer en stor andel af verdens insulin på deres fabrikker i Kalundborg; Novozymes har verdens største produktion af enzymer her og CP Kelco har en stor del af sin produktion af biopolymerer som pektin, der fx bruges til at give konsistens i syltetøj, liggende i regionen. Derudover har DONG Energy tre fuldskala demonstrationsanlæg bl.a. Inbicon (2. generations bioethanol) og Pyroner (forgasning af biologiske materialer), der begge bygger på forskning fra DTU.    

”En af forudsætningerne for at samarbejdet i BIOPRO kan lykkes, er det faktum, at virksomhederne ikke er konkurrenter på deres markeder. Det vil sige, at virksomhederne og universiteterne kan arbejde sammen og hurtigere skabe løsninger. Derved kan vi få to plus to til at give fem. Vi kan  dele vores viden omkring overlappende optimeringsmuligheder, og i fællesskab få glæde af udvikling og fremskridt på de processer, der er i vores produktioner,” fortæller Jesper Bryde-Jacobsen, som er direktør for BIOPRO.  

Optimering af destillation, databehandling og fermentering

Fra DTU deltager forskere fra DTU Kemitekniks’s Center for Process Engineering and Technology, PROCESS, samt Computer Aided Process-Product Engineering Center, CAPEC, med internationalt anerkendt ekspertise indenfor udvikling og implementering af næste generation af bæredygtige processer i den kemiske, bio-baserede og farmaceutiske industri. PROCESS er aktivt i skæringspunktet mellem flere områder, heriblandt bioteknologi, processtyring, kemi og systems engineering.

Professor Krist V. Gernaey, DTU Kemiteknik, glæder sig over samarbejdet, der ifølge ham også vil være meget spændende for forskerne, der får en helt unik mulighed for at teste og arbejde med processerne på fuldskala anlæg.

”Der er allerede afholdt en stor workshop, hvor partnerne har identificeret en hel række af problematikker og fælles ønsker, som vi skal starte med at se på. På DTU har vi ansat en ph.d.-studerende og en postdoc på projektet, og planlægger at ansatte yderligere mindst en postdoc. Der hvor DTU’s viden særligt vil komme i spil, er på de tre ben i projektet, der dækker optimering af destillation, databehandling og fermentering,” forklarer Krist V. Gernaey.

Og der er et stort optimeringspotentiale i fx destilleringsprocesser, hvor Novo Nordisk alene på sin insulinfabrik i Kalundborg bruger store mængder  ethanol om året. Så kan man optimere på brugen af ethanol og spare på energien, der bruges til destillationen, vil det betyde meget for både bundlinje og miljø.