Diamanter skal spore hjernesygdomme

Fysik

Forskere fra DTU Fysik har netop modtaget 14 millioner kroner fra det Strategiske Forskningsråd til udviklingen af bittesmå diamantsensorer. Sensorerne kan måle meget små ændringer i levende cellers magnetfelter og dermed bruges til at opspore hjernesygdomme tidligere og billigere, end det er muligt i dag.

Når lægerne leder efter sygdomme i kroppen sker det ofte ved hjælp af en såkaldt MR skanner. Ved at måle på de forskellige kropsvævs magnetfelter, kan de optage detaljerede billeder og opspore eksempelvis sygdomme i hjernen. Desværre er de allerbedste magnetfeltssensorer, som MR skannerne, meget dyre og fungerer ofte kun under meget specielle forhold.

Sensorer lavet af diamanter har til gengæld den fordel, at de dels er bittesmå, robuste og billige og samtidig så følsomme, at de kan registrere ændringer i selv enkelte cellers magnetfelter. Det betyder, at diamanterne kan opspore vævsforandringer på et tidspunkt, hvor de måske endnu kun involverer ganske få celler.

”Diamantsensoren skal blandt andet bruges til meget følsomme målinger af hjernen, der kan føre til forbedret diagnostik og give os en meget bedre forståelse af hjernesygdomme,” forklarer Ulrik Lund Andersen, professor på DTU Fysik og leder af det nye forskningsprojekt.

Udviklingen af sensorer, der med nanometer-præcision, dvs. i størrelsesordenen 0,000000001 m, kan måle ekstremt små magnetfelter, er en stor udfordring i mange områder af naturvidenskaben, såsom medicin, biologi, kemi og materialefysik. Diamantsensorer kan således også få stor betydning indenfor så forskellige områder som måling af geomagnetiske felter og opsporing af skjulte våben og narkotika.

Læs mere her: www.fysik.dtu.dk/Om_DTU_Fysik/Nyheder/Nyhed?id=729AA1AD-8D8F-4797-B158-B47BEBF8F19D