Fredagsbaren Hegnet, som holder til i den nyombyggede kantine i bygning 342, blev sidste år kåret som Danmarks fedeste studiebar.
Klokken er elleve fredag formiddag, og i kantinen i bygning 342 på DTU Lyngby Campus sidder studerende i grupper med bøgerne fremme på bordene. Køkkenpersonalet er ved at gøre buffeten klar. LED-lys farver køkkenets glasvægge i en rolig lyseblå tone. Få timer senere rummet næsten ikke til at genkende: Lyset i køkkenets glasvægge skifter nu mellem flere farver, en lanterne supplerer med et ekstra lysshow, som passer til den musik, der kommer ud af højttalerne, og buffeten er omdannet til en bardisk. Velkommen i Hegnet, Danmarks bedste fredagsbar.
Hegnet blev sidste år kåret som Danmarks fedeste studiebar, og det er ikke svært at forstå, når man lægger vejen forbi en fredag aften. Selvom der er mange fremmødte, så var det den dag, DTU Avisen var på besøg, stadig muligt at få en siddeplads.
”Hegnet er den fredagsbar på DTU, som har de største lokaler, og man kan altid komme forbi og finde et sted at sidde med sine kammerater, og det er præcis dét, en fredagsbar skal kunne. Derfor tror jeg, at Hegnet vandt titlen som den fedeste studiebar,” siger DTU-studerende Christian Brams, som er formand for Hegnets bestyrelse.
Et attraktivt studiemiljø
Det var en helt og aldeles uvidenskabelig afgørelse, der i slutningen af 2011 lå bag kåringen af Hegnet som Danmarks fedeste studiebar. Afgørelsen blev nemlig truffet på Facebook, hvor man kunne stemme på sin favoritbar.
Hegnet indkasserede 8019 stemmer og vandt dermed stort over den den nærmeste konkurrent, fredagsbaren Avej på Københavns Universitet, der fik 5663 Facebook-stemmer. Afstemningerne var en del af en kampagne for Arlas ostemærke Castello, som skulle markedsføres blandt yngre mennesker. Hegnets vinderplads i konkurrencen kastede da også en ’ostefest’ af sig i bygning 342, hvor Arla til en fredagsbar leverede en professionel DJ, rød løber – og ost.
Måske var DTU’erne bare drøngode til at mobilisere netværket på Facebook og sikre Hegnet førstepladsen. Eller måske er der noget om snakken: At Hegnet er Danmarks fedeste studiebar. I hvert fald var det DTU’s ønske med ombygningen af kantinen i bygning 342 at forbedre rammerne for det sociale liv på campus.
”DTU arbejder i disse år målrettet på at forbedre studiemiljøet på universitetets hovedcampus i Lyngby. Vi ønsker at styrke de studerendes muligheder for at mødes både socialt og fagligt. Med kantinen i 342 var det vores hensigt, at den nye udformning skulle favne flere behov, så det blev til mere end et sted, hvor man spiser sin frokost. Derfor er det dejligt at se, at vores studerende i den grad har taget kantinen til sig og benytter den til både at arbejde fagligt og til at feste i den populære fredagsbar,” siger Martin Vigild, dekan på DTU.
Flere forbedringer på vej
Kantinen i bygning 342 stod klar i september 2011 efter den omfattende ombygning og modernisering. Af øvrige tiltag, som DTU sætter i gang i disse år for at skabe et mere attraktivt studiemiljø på universitetet, kan nævnes ombygning og modernisering af auditorierne, opførelse af nye uddannelsesbygninger, nyindretning af DTU Bibliotek med nye møbler ligesom der flere steder på DTU Lyngby Campus investeres i nyindretning af studenterlounges.
- Lotte Krull
Foto Mikal Schlosser
Sådan blev kantinen lækker
Lys er et af de greb, der har forvandlet kantinen i bygning 342 fra et dystert lokale til et attraktivt rum. Det fortæller Arne Vejbæk, arkitekt og partner i Erik Møller Arkitekter, som står bag den arkitektoniske del af ombygningen.
”Dels udnyttede vi den eksisterende tagkonstruktion og etablerede ovenlys inde i midten af kantinen, hvor vi også placerede serveringsområdet. Dels udnyttede vi DTU-teknologi med LED-lys i lamper og i glasvæggen, der omkranser kantinens køkken,” siger Arne Vejbæk.
Den lysende glasvæg kan indstilles til at skifte farve, men normalindstillingen er en lyseblå tone.
Desuden blev køkkenområdet trukket væk fra sin placering midt i rummet og bagud i lokalet, samtidig med at det blev reduceret i størrelsen, hvilket har skabt mere luft og lys i kantinen.
Der blev også taget hensyn til de oprindelige arkitektoniske tanker omkring DTU som ’skolen i skoven’, som blev udtænkt af arkitekterne Eva og Nils Koppel. Erik Møller Arkitekter forbandt det indendørs rum med det udendørs ved bl.a. at lade en bænk i bambus løbe langs væg og mur både indenfor og udenfor. Der er desuden etableret mindre terrassedæk udendørs, så man i sommerhalvåret kan sætte sig under trækronerne.