Foto: ESA/Corvaja
Foto: ESA/Corvaja
Foto: NASA/ESA J. Blair

Dansk astronaut skal teste DTU-udstyr

Rumforskning
I september 2015 rejser rumfartsingeniør Andreas Mogensen som den første dansker ud i rummet. Han skal bl.a. teste udstyr for DTU Space, hvor han er adjungeret lektor.

Det var aldrig ’Plan A’ for rumfartsingeniør Andreas Mogensen at blive astronaut, selvom det altid var hans drøm. Han var simpelthen bare heldig, mener han selv. Da European Space Agency (ESA) i 2008 åbnede for nye europæiske astronaut-aspiranter efter 17 års pause, var han det rigtige sted i sin karriere og i sit liv. Ud af et ansøgerfelt på over 8000 blev Andreas Mogensen udvalgt som en af seks europæere og som den første dansker nogensinde.

”Det hele begyndte som et eventyr og en opdagelsesrejse koblet til en drøm om at blive jagerpilot, testpilot og astronaut. Allerede som barn var jeg fascineret af Apollo-astronauterne, som jeg lærte om i skolen. Det lød sejt at kunne gå på månen. Samtidig blev jeg fascineret af den amerikanske film ’Top Gun’,” fortæller Andreas Mogensen.

Og drømmen gik i opfyldelse. De sidste seks år har han haft base i ESA’s astronauttræningscenter i Køln, hvor han forbereder sig til at rejse til Den Internationale Rumstation ISS den 1. september som andenpilot med rumsonden Soyuz TMA-18M sammen med russeren Sergei Volkov og den britiske sangerinde Sarah Brightman.

Træning i vandbassin

Træningen involverer bl.a. undervisning i russisk og simuleringer, der forbereder ham til vægtløsheden i rummet. En del af træningen foregår på NASA’s Neutral Bouyancy Laboratory (NBL), Johnson Space Center i Houston, Texas, hvor Andreas Mogensen træner rumvandring op til seks-syv timer ad gangen i vandbassiner iført en stor rumdragt.
Desuden har han tilbragt seks dage under jorden i en hule på Sardinien for at gennemføre eksperimenter – kun med lyset fra lampen på sin hjelm. Træningen skal hjælpe ham til at kunne samarbejde effektivt med de andre astronauter om bord på rumstationen, selv under vanskelige, uvante og stressende forhold.

"Rumfart kommer til at spille en større og vigtigere rolle for vores samfund i fremtiden – lige fra at forstå klimaændringer til at overvåge fly og skibstrafik og navigere med satellitter. Men rumforskning er også vigtig for at blive klogere på universets og Jordens oprindelse."
Andreas Mogensen, astronaut og adjungeret lektor, DTU Space

Den kommende rumfarer er i det hele taget fascineret af flyvemaskiner og har tidligere bygget motoriserede flymodeller. Han har fået flycertifikat under sin træning i ESA og flyver i dag blandt andet Diamond Star DA-40, hvor han træner evnen til at multitaske og tage hurtige beslutninger under stress.

”Det er sjældent, at jeg tager et skridt tilbage og tænker mere filosofisk over, hvordan det vil være at være i et vægtløst univers. Lige nu fokuserer jeg på de opgaver, jeg skal løse deroppe, og gennemgår procedurerne under start og landing, som er de mest kritiske. Men jeg håber, at jeg får tid til at sidde lidt ved vinduet og kigge ned på Jorden, når jeg kommer derop,” siger Andreas Mogensen.

Rumfart får større rolle

Der venter et stramt program på den ti dage lange mission i rummet. Her skal han udføre eksperimenter og teste udstyr - blandt andet for DTU Space, hvis forskere forbereder særlige instrumenter, der skal observere gigantiske lyn og høj-energetisk røntgenstråling over skyerne fra Den Internationale Rumstation i den såkaldte ASIM-mission.
Andreas Mogensens opgave bliver at tage billeder af torden fra flere perspektiver. Det skal hjælpe DTU Space med at dokumentere og forstå fænomenerne og deres indflydelse på den kemiske sammensætning af atmosfæren og dermed blive klogere på, om de store lyn påvirker klimaet på Jorden.

”Rumfart kommer til at spille en større og vigtigere rolle for vores samfund i fremtiden – lige fra at forstå klimaændringer til at overvåge fly og skibstrafik og navigere med satellitter. Men rumforskning er også vigtig for at blive klogere på universets og Jordens oprindelse. Her er Danmark førende på globalt plan inden for udviklingen af stjernekameraer, som DTU Space leverer til nogle af ESA’s og NASA’s vigtigste missioner,” siger Andreas Mogensen.

Kan vokse syv cm

Ud over at assistere DTU Space skal han teste en ny mobil kommunikationsenhed med avanceret 3D-visualisering og augmented reality-funktioner, der giver offentligheden mulighed for at følge aktiviteterne ’live’ på rumstationen. Derudover skal han teste en ny generation af monitoreringsenheder og sensorer, der skal overvåge kroppens basale livsfunktioner.
Endelig skal han afprøve et nyt ’skinsuit’, en stram dragt fremstillet af elastisk materiale, der simulerer jordens tyngdekraft og mildner gener som muskeltab og afkalkning af knoglerne, som kan forekomme ved vægtløshed.

”Nogle astronauter vokser op til syv cm, når de er i rummet, fordi rygraden slapper af, når der ikke er nogen tyngdekraft. Det kan give rygsmerter og risiko for diskusprolaps. Men det kan også blive et problem at komme tilbage til Jorden i det samme cockpitsæde, som vi bliver sendt op med, da sædet er støbt i gips efter vores krop. Derfor skal jeg teste, om ’skinsuiten’ kan efterligne tyngdekraftens tryk, så rygraden ikke vokser,” fortæller Andreas Mogensen.

Underviser på DTU

Sideløbende med jobbet som astronaut er Andreas Mogensen adjungeret lektor på DTU Space, hvor han holder oplæg om sin mission for de studerende.  Her genkender han den glæde, han selv fik som studerende, hvor han med stor interesse lyttede til oplæg fra den tidligere NASA-astronaut Franklin Ramón Chang Díaz og ingeniører, der udviklede robotter til Mars.

”Jeg er i høj grad bevidst om, at jeg kan være forbillede for unge i dag. Det var også den måde, jeg selv blev inspireret som barn og studerende. Det er altid fascinerende at høre om folk, der fortæller om det arbejde, de udfører. Især når det er så fascinerede som rumfart og rumforskning.”

Blå bog

Andreas Mogensen er født den 2. november 1976. Han bor i Køln, er gift med Cecilie Beyer og har en datter på halvandet år. I sin fritid dyrker han rugby, basketball, squash, faldskærmsudspring, kite surfing, kajakroning og bjergbestigning.

2009- : Astronaut i ESA
2008-2009: Forsker på Surrey Space Center, University of Surrey i England
2007-2008: Ingeniør hos rumfartsvirksomheden EADS Astrium (nu Airbus) i Friedrichshafen.
2001-2003: Ingeniør i vindmøllevirksomheden Vestas' udviklingsafdeling.
2000-2001: Boreingeniør for Schlumberger Oilfield Services.
2007: Ph.d.-grad i rumfart ved University of Texas, Austin.
1999: Civilingeniør fra Imperial College, London.
1995: International studentereksamen fra Copenhagen International School, Hellerup.