Jette Jakobsen
Seniorforsker
DTU Fødevareinstituttet
Forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer – Analyse og Anvendelse
Henrik Dams Allé
Bygning 201 Rum 129
2800 Kgs. Lyngby
Danmark
Vitaminer Analysemetoder fødevarer Biomarkører for vitamin status Bioberigelse
Mit udgangspunkt for rådgivning og forskning indenfor ernæring er viden om og bestemmelse af indholdet af alle vitamin aktive stoffer i fødevarer og biologiske prøver ved brug af validerede, specifikke, kemiske metoder – gerne akkrediterede efter ISO1702. Min interesse koncentrerer sig omkring variationen indenfor den enkelte fødevare, ændring under tilberedning og lagring, og fastlæggelse af den relative biologiske aktivitet/biotilgængelighed for stoffer med samme vitaminvirkning f.eks. D2- og D3-vitamin. Fokus er på samarbejder omkring optimering af vitamin indholdet i vore fødevarer, samt omkring undersøgelse for optimalt indtag af vitaminerne i forhold til sammenhængen mellem vitamin status og risiko for sygdomme. I de sidste 10 år har D-vitamin været i fokus med fastlæggelse af nye data for indhold i vore fødevarer, samt studier af relativ biologisk aktivitet af D-vitamin aktive stoffer. Det lave indtag af D-vitamin gennem kosten, som viser sammenhæng med øget risiko for udvikling af sygdomme, har været grundlaget for mit engagement i forskning indenfor bioberigelse som et af midlerne til at øge indtag af D-vitamin hos danskerne og andre europæer.