Nyt partnerskab skal være med til at drive udviklingen af de teknologier, der skal bruges til at omstille energisystemet i Østersøen og globalt til grøn energi. Bag partnerskabet står en række private, statslige og kommunale aktører samt DTU, der går sammen for at etablere den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island på Bornholm.
Behovet for viden om og udvikling af vores energisystem er stort. Østersøen med Bornholm i centrum har et enormt potentiale for havvind, der kan nyttiggøres gennem etablering af energiøer. Det afspejles i det energitopmøde, der afholdes på Bornholm den 30. august, hvor statsledere fra landene omkring Østersøen diskuterer, hvordan man kan sikre uafhængighed af russisk energi og sætte turbo på den grønne omstilling.
”Adgangen til energi fra vindmøller og testfacilliter, hvor forskere, virksomheder og myndigheder kan mødes, er afgørende for omstillingen til grøn energi. Det er baggrunden for at vi og en række parter er gået sammen i Baltic Energy Island. Med fonden, som den koordinerende organisation, bliver Bornholm en international førende innovationshub inden for udvikling af grønne teknologier og energiøer,” siger DTU-professor Jacob Østergaard.
Han peger på, at når der lige nu etableres energiøer, er det både for at understøtte forsyningssikkerheden og sikre omstillingen til bæredygtige energiformer. Bornholm bliver det første sted i verden, hvor der etableres en energiø i stor skala. Det sker i 2030 med en vindfarmskapacitet på 3 GW. Også en energiø i Nordsøen er under planlægning. Ambitionen er, at de to energiøer skal levere vindmøllestrøm til elbiler, varmepumper, husstande og virksomheder, ligesom man på sigt kan lagre og omdanne strømmen til brint og andre brændstoffer, som kan bruges i bl.a. fly, skibe og lastbiler ved at koble batterier og Power-to-X-teknologier til energiøerne.
Videns- og læringsmiljø
Bag Baltic Energy Island står partnerne DTU, Ørsted, Siemens Gamesa, Energinet, Bornholms Regionskommune, Bornholms Energi & Forsyning og Rønne Havn, og der er i relation til fonden etableret et nationalt partnerskab med deltagelse af en stribe myndigheder under ledelse af Erhvervsministeriet.
I regi af Baltic Energy Island vil partnerne arbejde inden for flere hovedområder: Udvikling af Bornholm som Østersøens centrum for havvind, udvikling af Bornholm som Østersøens grønne transporthub og anvendelse af Bornholm som testø for grøn energi. Som led i dette vil partnerne etablere mulighed for test og udvikling af teknologier til energiøer og Power-to-X samt uddannelse af ingeniører, så de bliver en del af den grønne omstilling – ligesom partnerskabet vil hjælpe andre regioner og lande med transformationen af deres energisystem og samfund.
Derudover etableres et vækst- og innovationshus i Rønne Elværk, hvor læring fra test og udvikling anvendes i et samarbejde mellem studerende, forskere og erhvervsliv med henblik på at skabe innovative og grønne forretningsmodeller. Her arbejder DTU bl.a. med at etablere et videns- og læringsmiljø – et såkaldt Residential College, hvor studerende og forskere kan opholde sig og arbejde med det bornholmske energisystem, mens de følger kurser, der er koblet til det omkringliggende erhvervsliv, er i praktik eller skriver projekt eller speciale i samarbejde med lokale virksomheder.
Uddanne flere ingeniører i hele landet
Baltic Energy Island passer godt ind i DTU’s strategi, der handler om at uddanne flere ingeniører, der kan udvikle bæredygtige løsninger til at reducere klimapåvirkninger og sikre en balanceret ressourceudnyttelse. Tiltaget understreger samtidig DTU’s ambition om at være til stede i hele Danmark.
”Vi har en enestående mulighed for at udvikle teknologier til fremtidens energisystem. Det kræver, at vi gør det sammen. Vi skal arbejde på tværs af sektorer, forskningsinstitutioner og landegrænser og Baltic Energy Island bliver en stærk platform for det arbejde,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.
DTU har allerede flere projekter med afsæt på Bornholm, som bl.a. den eksperimentelle platform PowerLabDK, der er en samling af eksperimentelle faciliteter for el og energi, hvor laboratorier på DTU er koblet med det bornholmske energisystem. Her kan forskere overvåge og opsamle data fra produktion, distribution og forbrug af energi på Bornholm samt styre forsøg på øen med f.eks. forsyningsnettet, batterilagring og elbiler, og dermed få værdifuld viden om, hvordan man udvikler et sammenhængende, intelligent energisystem.
Også etableringen af Bornholm som energiø og en del af et nyt offshore energisystem i Østersøen giver nye innovationsmuligheder, fortæller Jacob Østergaard:
”Bornholm som verdens første energiø med 3 GW vindenergi er interessant, fordi vi kan komme hurtigt i gang. Vi får mulighed for at teste forskellige styringsmetoder, Power-to-X og meget andet i et fleksibelt miljø, der allerede nu fungerer som et levende energilaboratorium.”
Læs mere om energiøer
Læs mere om Baltic Energy Island