Globale planer
Der er også interesse fra Storbritannien, hvor det offentlige kæmper med at indfri løfterne om at bygge de mange planlagte billige boliger. WOHN er også i dialog med myndighederne i Kenya, hvor de muligvis skal levere moduler, som bl.a. kan bruges til skoler og boliger.
Morten Bove ser et stort potentiale i at introducere deres løsning til udviklingslande, hvor problemet med affaldsplast er kæmpestort, og folk bor under kummerlige forhold:
”Tænk, hvis man kunne lave et system, hvor folk kommer med plastaffald, de har samlet op fra gaden, og får et værdibevis på forskellige modtagestationer. Det kan de så bruge til at købe et hus, når de har værdibeviser nok. Så har de selv samlet råvaren og fået et hus i stedet for. Tænk engang!”
Kompositionen af ’blækket’ til printeren vil variere afhængigt af de lokale forhold, for det giver jo ikke mening at fragte dansk affaldsplast og træafskær kloden rundt.
Kenya dyrker f.eks. mange mangoer, og det vil derfor være nærliggende i produktionen af boliger dér at bruge fibre fra de mange ton mangoskind og -sten, som forarbejdning af frugten genererer. I lande som Indien og Filippinerne vil kokosnøddeskaller være oplagte at bruge.
På sigt er det endvidere WOHN’s plan at bygge i højden.
”Vi redder jo ikke verden af at bygge ferieboliger. Det helt store impact kommer, når vi går ud og arbejder i højden ved at stakke boligerne oven på hinanden i to, tre, fire lag. Det kan vi gøre ved at skabe en slags skelet eller ’super structure’, hvor man sætter boligmodulerne ind,” forklarer Morten Bove.
Fordi WOHN har kastet sig ud i at bygge med et utestet materiale i et design, ingen før har benyttet, har planerne ændret sig mange gange undervejs. Faktisk har de indsigter, teamet har gjort sig undervejs, ført til, at de har ændret på stort set alt i forhold til det oprindelige koncept: produktionsdesign, materialekomposition og printdesign.
”Den der irriterende floskel med, at vi skifter dækkene, mens vi kører, det passer sådan set godt på os,” siger Morten Bove.