Mandag d. 17. april var en særlig dag for Darko Zibar, Ole Sigmund og Dorte Juul Jensen. De modtog nemlig alle tre den prestigefyldte Villum Investigator bevilling, der gives til erfarne og internationalt anerkendte forskere, som fortsat vil stå i spidsen for forskning i verdensklasse.
Darko Zibar, der professor på DTU Electro, modtager sin bevilling til et projekt, der har til formål at finde den mest energieffektive metode til at sende information over fiberoptiske kommunikationssystemer som f.eks. internettet.
”Internettrafikken oplever en eksplosiv vækst, og som følge heraf vil de fiberoptiske kommunikationssystemer, som internettet er baseret på, bruge en femtedel af al verdens elektricitet i 2030, hvilket ikke er bæredygtigt. Jeg vil bruge Villum Investigator bevillingen til at finde den mest energieffektive tilgang til at sende information over de fiberoptiske netværk, og dette vil mit team og jeg blandt andet gøre ved at benytte kunstig intelligens,” fortæller Darko Zibar.
Darko Zibar og hans team anvender kunstig intelligens, fordi nutidens fiberoptiske kommunikationssystemer er blevet så komplekse, at man bliver nødt til at bruge kunstig intelligens til at forbedre dem. Der er desuden opstået et behov for selvregulering i systemerne, og dette kan den kunstige intelligens også bruges til.
Den stærkeste struktur: tilfældig eller ensartet?
Professor Ole Sigmund fra DTU Construct skal bruge sin bevilling på at undersøge, hvad der er mest optimalt: tilfældige eller ensartede mikrostrukturer i skræddersyede materialer som f.eks. fremstilles med 3D-print. Formålet med Ole Sigmunds projekt er helt kort sagt at udvikle nye metoder til at forbedre materialestrukturer, så man kan konstruere alt fra broer til proteser på en endnu bedre måde.
”Hvis du sammenligner en knogle fra et menneske med en menneskeskabt protese, hvad er så stærkest? Er det knoglen med de tilfældige og ujævne mikrostrukturer eller er det protesen, der på mikroniveau har en helt ensartet og regelmæssig struktur? Det er netop dette, vi gerne vil blive klogere på, så vi kan udvikle nye metoder til blandt andet at forbedre de stålstrukturer, der bliver brugt i broer,” siger Ole Sigmund om projektet.
Metalforbedring på mikroniveau
Dorte Juul Jensen, der er professor og dr.techn. på DTU Construct, modtager sin Villum Investigator bevilling til et forskningsprojekt om, hvordan man forbedrer de indre metalstrukturer på mikroniveau, når man 3D-printer prøver i rustfrit stål og aluminium. Disse materialer bliver brugt af mange, og resultaterne kan bruges af alle, der enten forsker i eller arbejder med netop disse materialer.
Forskningen, som kan defineres som grundforskning, forventes at kunne føre til forbedrede 3D-printede rustfrit stål- og aluminiumskomponenter, der kan bruges til en bred vifte af praktiske formål.
”Indtil nu har man ikke systematisk undersøgt, hvordan man forbedrer metallers mikrostrukturer, når man 3D-printer dem. Det har ført til færdigprintede metalkomponenter, der ikke er optimerede, hvilket vi gerne vil lave om på med dette projekt. Vi vil blandt andet bruge røntgenstråler til at se ind i de 3D-printede metaller og på den måde først forstå deres opbygning og udvikling. Efterfølgende vil vi undersøge, hvordan man kan forbedre dem ved hjælp af især deformation og varmebehandling,” forklarer Dorte Juul Jensen.