Et filter, der kan rense store mængder regnvand kun ved brug af klor, el og salt, næringsrigt proteinpulver lavet af de dele af rejer, som normalt smides tilbage i havet, og en satellit, der kan indsamle skrald i det ydre rum.
Der var mange gode bud på bæredygtige løsninger, da studenterkonferencen Grøn Dyst fandt sted på DTU Skylab fredag 23. juni. Her præsenterede omkring 200 studerende ca. 65 forskellige projekter med fokus på FN's bæredygtighedsmål.
Konkurrencen blev åbnet af koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Marianne Thellersen og Polyteknisk Forenings forperson Natasha Hougaard. I sin åbningstale sagde Marianne Thellersen bl.a.:
”Vi har et stort ansvar som ingeniører. Vi spiller en særlig rolle, ikke den eneste rolle, men en vigtig rolle på grund af vores store teknologiske viden og den særlige måde, hvorpå vi skaber løsninger, der gør verden mere bæredygtig og bedre. Vi skal tage det ansvar, og det er derfor, vi afholder Grøn Dyst i dag”.
Natasha Hougaard lagde i sin tale vægt på vigtigheden af Grøn Dyst i en verden, der har brug for bæredygtige løsninger:
”Grøn Dyst opsummerer essensen af ingeniørkunsten, nemlig at bruge sin viden til at skabe grønne løsninger, der er til gavn for samfundet. Grøn Dyst er ikke kun et eksempel på, alt det, ingeniører er i stand til. Den adresserer også de udfordringer, som hele verden p.t. står overfor. Når der er større og større behov for resurser, mængden af CO2 og den globale temperatur stiger, så er det afgørende, at vi fokuserer på bæredygtige løsninger”.
Pitches og paneldebat
Efter velkomsttalerne gik dommerne i gang med at bedømme studenterprojekterne. Dommerne kom fra det politiske liv, virksomheder, organisationer, DTU og andre universiteter og var delt op i 19 dommerpaneler. Hvert dommerpanel bedømte cirka 10 projekter i løbet af dagen for at sikre, at alle projekter blev set af tre forskellige paneler.
Desuden var studenterprojekterne opdelt i fire kategorier, så der var lige vilkår og muligheder for at deltage, uanset om man var bachelorstuderende eller kandidatstuderende. Mange af deltagerne havde desuden valgt at samarbejde i grupper med forskellige uddannelsesniveauer og fagligheder. Der deltog også studerende fra seks udenlandske universiteter og studerende fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet.
Sidst på dagen var der paneldebat med Anne Smitshuysen, erhvervs-ph.d.-studerende hos DTU og DynElectro APS, Thor Thorup, DTU-alumni og CCO hos Portchain, Peter Aagaard, partner i McKinsey & Company, Salla Laasonen, lektor på DTU og tv- og radiovært Anders Lund Madsen.
Formålet var at diskutere, hvordan får man bæredygtighed forandring til at ske, både når det drejer sig om personlige kompetencer og i en virksomhedskontekst.
Dagen sluttede med uddeling af 1., 2. og 3.-pladser i fire kategorier. Bachelordekan Lars D. Christoffersen og koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Marianne Thellersen stod for uddelingen, og vinderne af de fire førstepladser fik 30.000 kr. hver især.
Dagen blev afsluttet med konfettiregn over vinderne.