Alle studerende på DTU har fra 1. februar 2024 mulighed for at bruge kunstig intelligens, AI, i form af chatværktøjet Copilot i DTU’s IT-univers. Med Copilot vil de studerende frit kunne bruge AI til at løse opgaver og bl.a. få erfaring med kildekritik, når de skal vurdere sprogmodellers indsamling og formidling af data.
”AI er kommet for at blive, og derfor vil DTU gerne sikre, at der er et ensartet tilbud til de studerende på hele universitetet, og ikke kun på uddannelsesretninger med kunstig intelligens. I de faglige miljøer bliver der allerede arbejdet aktivt for at få AI ind i undervisningen, og den udvikling vil vi gerne fremme,” siger dekan på DTU Lars D. Christoffersen.
DTU besluttede i 2023 at åbne for digitale værktøjer og AI som f.eks. ChatGPT i undervisningen og på længere sigt også til eksaminer. AI anvendes i dag på flere kurser og i forskningen på DTU og i løbet af 2024 kan de nye teknologier bredes ud og anvendes mere systematisk. Beslutningen er et led i DTU’s mission om at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet og at levere de bedste ingeniøruddannelser i Europa.
Lige adgang til AI
Hjælpemidler og undervisningsbøger skal normalt betales af de studerende selv, men når det gælder AI finansierer DTU værktøjet Copilot, på samme måde som DTU i dag giver de studerende lige adgang til ’Office-pakken’ til tekstbehandling. DTU har ønsket at sikre, at der er et grundlæggende AI-værktøj, så underviserne kan tilrettelægge en undervisning, hvor det er muligt at bruge AI.
”De studerende skal lære at bruge AI rigtigt, de skal vurdere om det er et relevant værktøj at bruge, og de skal være kritiske overfor om oplysningerne er korrekte. Men værktøjet skal være tilgængeligt, så der er et fælles fundament, og hvis nogle studerende derudover vil tilkøbe mere avanceret AI, mere litteratur eller andre programmer, så kan de naturligvis gøre det,” siger Lars D. Christoffersen.
DTU’s AI-værktøj indgår i den IT-løsning universitetet køber hos Microsoft. AI værktøjet Copilot omtales normalt som ChatGPT4 og de studerende får adgang til en såkaldt beskyttet model, hvor alle søgninger og svar forbliver i DTU’s cloudløsning under arbejdet, så hverken interne eller eksterne parter kan høste data og bruge dem til at træne deres AI-modeller. Dvs. at spørgsmål og svar i en AI-chatsession vil blive slettet, når sessionen er afsluttet. Den beskyttede model sikrer blandt andet, at søgninger foretaget i DTU’s IT-system overholder EU’s datasikkerhedsregler, GDPR.