Sundhed

Ny terapi styrker immunforsvarets modangreb på hudkræft

Forskerne bag en ny type immunterapi påviser i laboratorieforsøg markant effekt i celleprøver fra patienter med den aggressive form for hudkræft, Merkelcellekræft.

Billede af en T-celle, som er en særlig type af hvide blodlegemer, der findes i vores immunforsvar. Billede NIAID.
 Forskere har i laboratorieforsøg vist, at de er i stand til at skabe en stor mængde af de T-celler, som er i stand til at slå kræftceller ihjel. Billedet er et farvet elektronmikrografi af en t-celle fra amerikanske NIAID.

Fakta

Merkelcelle karcinom er en sjælden og aggressiv type hudkræft, som skyldes Merkelcelle polyomavirus og/eller UV-stråling. Sygdommen kaldes også Merkelcellekræft, og behandlingen er operation, stråler, immunterapi eller kemoterapi.

Merkelcelle karcinom ses især i hoved- og halsområdet og på arme og ben, hvor huden får mest sol.

Det viser sig oftest som en fast rødlig/violet bule på huden, som ikke er øm, men som vokser hurtigt. For at få stillet diagnosen, får man taget en vævsprøve. Sygdommen rammer som regel personer over 70 år - og kvinder rammes lidt oftere end mænd. Hos omkring en tredjedel har sygdommen spredt sig på diagnosetidspunktet. Denne kræftform er meget sjælden. I Danmark rammes cirka 26 årligt, og antallet er steget over de seneste år.