Andreas Mogensen, astronaut og adjungeret professor på DTU Space, og Henrik Stiesdal, CTO for Stiesdal og adjungeret professor på DTU Wind, modtager H.C. Ørsted-medaljerne på grund af deres fremragende formidling af naturvidenskab. Med hver medalje følger et legat på 20.000 kr.
Det er Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), der tildeler H.C. Ørsted-sølvmedaljerne til de to adjungerede professorer.
Andreas Mogensen modtager medaljen efter et begivenhedsrigt år, hvor han deltog i rummissionen, Huginn, og gennemførte en række danske forsøg og teknologiafprøvninger, hvoraf flere havde tilknytning til DTU. Udover Huginn-missionen var han i 2015 på sin første rummission, Iriss, til Den Internationale Rumstation ISS.
SNU's præsident og professor i astrofysik Anja C. Andersen roser Andreas Mogensen, der udover at være ESA-astronaut også er den første dansker i rummet:
”Andreas Mogensen har et helt usædvanligt formidlingstalent, der har gjort det muligt for ham at indfange alle aldersklasser og få dem til at følge de eksperimenter, han har foretaget på sine rumrejser – ikke mindst den sidste, meget langvarige.
Han formår at fastholde opmærksomheden hos både unge og ældre, hvad enten han transmitterer fra rummet eller står i et auditorium. Og så har han med sin solide faglige baggrund formået at sikre Danmark en plads i rumforskningen, som er helt unik.”
Udover Andreas Mogensen tildeler SNU også Henrik Stiesdal en sølvmedalje. Henrik Stiesdal er kendt som en af pionererne inden for dansk vindkraft, og han stod i sin tid bag en af de første vindmøller, der kickstartede det danske vindenergieventyr.
I dag er Henrik Stiesdal CTO og bestyrelsesmedlem i Stiesdal, som udvikler og udbyder teknologiske løsninger inden for bl.a. vindenergi, CO2-fangst og CO2-lagring.
SNU's vicepræsident og prorektor på DTU, Rasmus Larsen, forklarer, at Henrik Stiesdal får medaljen på grund af eminente formidlingsevner:
”Henrik Stiesdal har aldrig tilstræbt at opnå en officiel ingeniørmæssig uddannelse. Alligevel har hele hans interessefelt, kreativitet og virke har ustandselig kredset om ingeniørmæssige problemstillinger, især med udgangspunkt i visionen om at udnytte vindkraft.
Han har af egen drivkraft tilegnet sig både den eksakte naturvidenskabelige baggrund og udviklet ingeniørmæssige kompetencer i en sådan grad, at han i 2024 blev tildelt, hvad der betragtes som Nobelprisen inden for ingeniørvidenskab: The Queen Elizabeth Prize.
Henrik Stiesdal er en eminent formidler. Han har modet til at reducere et komplekst problem til enkle, håndgribelige budskaber og klare forståelige analogier, som leveres med vid og humor. Hans formidling er altid fængende, uanset om det er til små eller store forsamlinger, TV eller populærvidenskabelige artikler i ”Ingeniøren”.”
Medaljerne og legaterne er sponsoreret af TICRA Fond. Overrækkelsen sker fredag d. 8. november 2024 i forbindelse med et fælles jubilæumsarrangement for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF) og SNU selv. Arrangementet foregår i Glassalen i bygning 101 på DTU Lyngby Campus fra kl. 14-17. Der er lukket for tilmelding.