Uddannelse

Andreas Mogensen: Vær ikke bange for at gribe chancer

Studerende tager en pause fra eksamen for at få gode råd fra astronaut Andreas Mogensen, der deler ud af sin viden om karriere og uddannelse.

Andreas Mogensen på scene
Andreas Mogensen deler ud af sine erfaringer i en paneldebat til de mange fremmødte studerende. Panelet består derudover af Henrik Bredmose (udenfor billede), Birgitte Zeuner (t.v.) og Natasha Hougaard. Lise Brix (t.h.) er moderator. Foto: Mikal Schlosser.
Publikum til event med Andreas Mogensen
Mange studerende er mødt op på biblioteket for at se paneldebatten. Foto: Mikal Schlosser.

Stjerneklare råd til fremtidens ingeniører

Moderator Lise Brix fra Videnskab.dk har indtaget scenen sammen med de andre paneldeltagere på scene: Henrik Bredmose, som er professor i offshore vindenergi, Birgitte Zeuner, som er civilingeniør og lektor på DTU Bioteknologi og Natasha Hougaard, der er studenterrepræsentant i DTU’s bestyrelse.

Lise Brix lægger ud med at spørge, hvad den vigtigste færdighed er at tage med ud i verden som ingeniør. Der bliver både nævnt nysgerrighed, ansvarlighed, evne og vilje til at samarbejde og en kritisk tilgang til problemløsning.

De fremmødte studerende lytter koncentreret, mens panelet diskuterer alt fra rumfart og udvekslingsophold, til hvilke problemstillinger fremtiden byder samt hvordan man forbereder sig.

Henrik Bredmose
En af paneldeltagerne er Henrik Bredmose, der er professor ved DTU Wind. Foto: Mikal Schlosser.

På den store rejse mod drømmejobbet, understreger Henrik Bredmose, at det ikke altid er muligt at planlægge alting:

”Man kan altid regne baglæns. Det er nok de færreste, der har et drømmejob, der havde en masterplan fra starten. Så derfor er det en rigtig god idé at bringe de gode sider af en selv i spil.”

Hvordan finder man sin plads blandt stjernerne?

Blandt tilskuerne sidder Isabella Bjarnhoff, der læser Geofysik og Rumteknologi på første semester. Hun er dukket op for at hente inspiration til sin rejse gennem uddannelsessystemet.

Studerende
Isabella Bjarnhoff. Foto: Mikal Schlosser.

”Jeg vil gerne have nogle råd, da man som ny studerende lige skal finde sin plads. Jeg tænkte, at der er nogle gode ting at hente, og så ovenikøbet fra nogle af de bedste,” fortæller hun.

En anden studerende, der lytter med fra første række, er General Engineering-studerende Ivan Sidorov, der nåede en kort ordudveksling med astronauten inden paneldebatten.

Studerende
Ivan Sidorov. Foto: Mikal Schlosser.

”Jeg er en aspirerende astronaut. Jeg ville gerne møde Andreas personligt, så jeg blev lykkelig, da jeg fik chancen for at tale med ham,” fortæller han.

Debatten er forbi og der kommer hurtigt en stime studerende rundt om Andreas Mogensen på scenen. Der bliver både taget billeder og skrevet autografer.

Arrangement blev optaget og kan ses her.

Andreas Mogensen overleverer lånte artefakter til Rasmus Larsen
Andreas Mogensen leverer vindmøllemodellen og 'Aanden i Naturen' sikkert tilbage til prorektor Rasmus Larsen og DTU. Foto: Mikal Schlosser.

Fakta

H. C. Ørsted udgav bogen ’Aanden i Naturen’ i 1849 – 30 år efter han var med til at grundlægge Polyteknisk Læreanstalt (nu DTU).

Bogen består af en række tekster, der behandler forholdet mellem naturvidenskaben og det åndelige, og repræsenterer H. C. Ørsteds tilgang til videnskab og rationalitet, som han mener også skal suppleres af det smukke og det gode, for at vi kan være hele mennesker. Bogen bliver udstillet i DTU’s historiske fysiksamling i Bygning 306.

Udover bogen havde Andreas Mogensen en vindmøllemodel med ombord på Den Internationale Rumstation. Vindmøllen er stand-in for de tusinder vindmøller, der hver dag leverer vedvarende energi til danske hjem, og er muliggjort af dansk forskning og opfindelser. Møllen er udlånt fra DTU Wind, og efter seks måneder i rummet skal den tilbage til DTU Risø Campus.

Kontakt

Rasmus Larsen

Rasmus Larsen Professor Institut for Matematik og Computer Science