Den længere årrække tog sin begyndelse da Andreas Mogensen for seksten år siden i 2009 som den første dansker blev udtaget til Den Europæiske Rumorganisations ESAs astronautprogram. Forventningerne vil formidlingsindsatsen var helt klare fra begyndelsen. Forskningsminister Helge Sander udtalte:
”Den første danske astronaut vil blive en god rollemodel for de unge herhjemme og vil givetvis styrke ikke mindst de unges, interesse for rumfart og naturvidenskab”.
Andreas Mogensens fremragende formidling af naturvidenskaben har i særdeleshed fundet sted ifm. med hans to rumrejser – før, under og efter. Begge gange er der iværksat nationale danske formidlingsprogrammer. Der er fremstillet undervisningsmateriale om rumfart og rumteknologi, og naturvidenskab til folkeskolen, til gymnasieskolerne og til erhvervsskolerne. Andreas har stillet op til det hele. Selvfølgelig drysset lidt stjernestøv over formidlingen; men frem for alt engageret og vedkommende talt om, spurgt til, udfordret og forklaret om naturvidenskab og teknologi til skoleelever, gymnasiaster og lærlinge ved besøg på skoler, ved store og små begivenheder og i transmissioner fra rummet. Blandt andet til 1200 skoleelever i Viborg til DM i elektronikfagteknik, til en gruppe erhvervspraktikanter på DTU Space og til en forelæsning fra rummet for mere end 1000 tilhørere på DTU.
Fascinationen af rummet deles mellem studiet af det ukendte univers, den fantastiske teknologi og det at se på vores egen blå planet udefra.
Andreas har løbende gennem den seneste rumrejse sendt smukke billeder hjem af jorden, af menneskeskabte og naturlige fænomener han har fotograferet mens ISS fløj rundt og om 16 gange i døgnet. Og altid ledsaget af en lille forklaring på hvad vi ser og måske også en undren over hvordan dette fænomen eller mønster er opstået. Og det er måske den fineste naturvidenskabelig formidling: nemlig den der giver anledning til at vi undrer os.
Medaljen blev overrakt ved en ceremoni på Københavns Universitet. Selskabet for Naturlærens Udbredelses vicepræsident professor Rasmus Larsen, DTU Compute, motiverede tildelingen og selskabets præsident professor Anja C. Andersen, Niels Bohr Instituttet, overrakte medaljen.