innovation

Startup beskytter tusinder af danskere mod digital svindel

Mød Årets Studenterstartup 2025, Skjoldet, der bekæmper phishing og falske netbutikker ved hjælp af avanceret AI-teknologi.

Årets Studenter-startup 2025 blev Skjoldet, stiftet af Natasha Hougaard og Magnus Stjernborg Koch. Foto: Frank Undall

Fakta

Skjoldet blev kåret som Årets Studenterstartup 2025 ved DTU Årsfest den 2. maj 2025.

  • Skjoldet har udviklet et stykke gratis software, som du kan installere på dine devices, og som beskytter og advarer dig mod flere typer svindel på nettet.
  • Teknologien bygger på en kombination af AI-modeller og algoritmer, der kan analysere mange forskellige parametre og identificere mønstre, der indikerer svindel.
  • Skjoldet udnytter desuden eksterne data som virksomhedsoplysninger og anmeldelser til at detektere falske webshops.

Du kan møde Skjoldet på DTU Startup Day, der er DTU's årlige markering af universitetets indsats på startupområdet, den 15. maj 2025. Du kan tilmelde dig her: https://startupday.dtu.dk/

Bekæmper uetisk AI med ansvarlig AI

Natasha Hougaard afslutter sin bacheloruddannelse i Kunstig Intelligens og Data på DTU til sommer, mens Magnus Stjernborg Koch er uddannet diplomingeniør fra DTU i Softwareteknologi og har en kandidat i Industriel Økonomi og Teknologiledelse fra DTU. Makkerskabet er dynamisk i den forstand, at de har kunnet trække på hinandens kompetencer.

”Natasha kunne se fra et AI-perspektiv, hvordan man kunne kombinere modeller til at forudsige trends, mens jeg kunne se, hvordan vi teknologisk kunne sikre brugeren mod svindel,” siger Magnus Stjernborg Koch, der også privat danner parløb med Natasha Hougaard.

De mødte hinanden på DTU, da de begge arbejdede som frivillige i studenterforeningen Polyteknisk Forening (PF), hvor Natasha Hougaard i en periode også fungerede som forperson.

Iværksætterduoen fortæller, at meget digital svindel er AI-genereret. Mange af de falske hjemmesider er typisk bygget op efter den samme model, så siderne nærmest ser ens ud, blot med forskellige logoer smækket på.

Fra sofa til kontorplads

Et af kriterierne for udvælgelsen af årets studenterstartup, der blev kåret ved DTU’s traditionsrige årsfest, er, at det er en startup, der har oplevet stor fremgang i dets første leveår. Det kræver en høj grad af dedikation og flittighed at nå dette mål, hvilket Natasha Hougaard og Magnus Stjernborg Koch kan skrive under på.

Duoen blev optaget på et iværksætterprogram i september 2024, der rykkede startuppen fra sofaen til en kontorplads i DTU’s innovationshub, Skylab. Hun skrev sit bachelorprojekt om phishing-detektion ved hjælp af AI, hvilket er en central del af Skjoldets teknologi. Imens skrev han sit kandidatspeciale med fokus på lancering af Skjoldet og udvikling af forretningsmodel.

Begge understreger, at muligheden for at kombinere deres studier med deres startup har haft en direkte indflydelse på Skjoldets succes.

Vil stoppe fødekæden

Makkerparret fuldender hinandens sætninger og deler de samme visioner for fremtiden.

”Vores store vision er at blive det digitale skjold i Europa og globalt,” siger de samstemmende.

Til det formål arbejder Skjoldet mod at opnå en særlig status som pålidelig indberetter. Det vil styrke samarbejdet med teleindustrien, hostingudbydere og andre virksomheder, som Skjoldet anmelder svindelsiderne til.

Desuden er iværksætterne også i gang med at undersøge, hvordan Skjoldets data kan bidrage til at hjælpe myndighederne med efterforskningen af digital svindel.

”Vi ser nemlig, at svindlerne bruger de samme hjemmesider til bare at svindle igen og igen under et nyt navn. Det er jo lidt vildt, at de kan få lov til det,” udbryder Natasha Hougaard.

De to iværksættere ser gerne, at fødekæden til de falske hjemmesider bliver stoppet ved hjælp af en koordineret indsats mellem indberetterne, tele- og techbranchen og myndighederne.

Fakta

DTU har et af de mest veludviklede innovations- og iværksætterøkosystemer blandt europæiske tekniske universiteter. Flere fremtrædende aktører og programmer, såsom Skylab Ignite og DTU X-Tech, understøtter økosystemet og baner vejen for teknologibaserede startups og opfindelser. Alt sammen drevet af ønsket om at udvikle nye teknologier, der kan være med til at løse verdens udfordringer.

Én gang om året samles det hele i en stor fejring – DTU Startup Day – hvor de bedste og mest lovende entreprenører og innovationer fra vores økosystem præsenteres. Her deles viden og indsigter om, hvordan man opbygger et succesfuldt innovationsøkosystem på universitetsniveau.

De vigtigste aktører i innovationsøkosystemet er:

  • DTU Skylab - en innovationshub. DTU Skylab tilbyder forskellige ressourcer og faciliteter for at fremme innovation blandt forskere og studerende på tværs af DTU i samarbejde med virksomheder, organisationer og andre universiteter.
  • DTU Entrepreneurship - et center, hvor der udføres forskning og undervisning i iværksætteri. Centeret udvikler i tæt samarbejde med virksomheder og erhvervslivet praksisorienterede uddannelsesprogrammer og kurser i iværksætteri.
  • DTU Science Park - en af Europas største og førende fællesskaber for deep tech-virksomheder. DTU Science Park er internationalt anerkendte og tilbyder vækstprogrammer for startups samt faciliteter og services, der skaber optimale betingelser for vækst.
  • PSV – et venturehus, blev etableret af DTU for mere end 20 år. I dag omfatter venturehuset det DTU’s datterselskab PSV Foundry samt de to uafhængige venturefonde PSV Tech, som investerer i softwarebaserede teknologier, og PSV Hafnium, som investerer i deep tech og videnskabsbaserede virksomheder.

Kontakt

Marianne Thellersen

Marianne Thellersen Koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Afdeling for Forskning, Rådgivning og Innovation Mobil: 40 51 44 10