Projekt til virkelighed
På DTU Lyngby Campus arbejder Pelin Çaglayan med en såkaldt jet loop-reaktor – en type kontinuert reaktor. Gennem sit ph.d.-projekt udvikler hun et procesdesign til den kontinuerte reaktor med et mål om, at designet skal bruges i stor skala i fabrikken i Lumsås.
Gennem rør føres hydrogen ned i en reaktortank, hvor det blandes med substrater (molekyler, der reagerer kemisk) og opløsningsmidler. En katalysator sætter gang i en kemisk reaktion, der ændrer molekylernes struktur. Imens skaber en pumpe den såkaldte loopeffekt, som holder væsken i konstant bevægelse, så reaktionen kan køre i et kontinuert flow.
Det var en annonce med muligheden for at udvikle et design, der har potentiale til at gavne direkte i industrien, der fik Pelin Çaglayan til at tage turen fra Tyrkiet og flytte til Danmark for at arbejde på designet.
”Samarbejdet med Lundbeck betyder, at jeg kan gøre mit projekt til virkelighed. Hvis det lykkes at implementere et nyt reaktordesign i Lumsås, og hvis det er effektivt, så kan det potentielt implementeres bredt i den farmaceutiske industri,” siger Pelin Çaglayan.
Sikkerhed er altafgørende
Jet loop-reaktoren har en 11-literstank, og derfor er sikkerhedsrisikoen langt mindre end ved batchreaktorerne. Fordi reaktoren kører konstant, er der desuden ikke et tab i produktionsmængden – på trods af reaktorens størrelse.
”Reaktionerne er notorisk kendt for at udgøre en sikkerhedsrisiko. Hvis du kører det i vores 1.000-literstanke, og noget går galt, er det eksplosivt. Det kræver, at vi kan styre reaktionen meget kontrolleret, og vi bruger rigtig mange ressourcer på det,” siger Tommy Skovby.
Selvom Pelin Çaglayans reaktor kan give en sikrere og mere effektiv produktion, er der dog også udfordringer ved at implementere designet i Lumsås. En af hendes største hovedpiner er at styre hastigheden på reaktorens pumpe, så den både opnår et konstant flow og samtidig blander ingredienserne korrekt. Lykkes det, vil det betyde, at hendes reaktor kræver langt mindre energi end de eksisterende reaktorer i Lumsås.
Pelin Çaglayans ph.d. forventes afsluttet i juni 2026.